Una seixantena de persones i representants de col·lectius de migrants han iniciat aquest dissabte a la tarda una tancada a l’església de Santa Anna per reclamar millores legislatives que permetin facilitar la regularització dels papers als estrangers. S’hi estaran en vaga de fam fins el 23 de desembre i han organitzat activitats diferents per cada dia.

Diferents entitats i organitzacions com “Papeles para todos y todas” o “Stop Mare Mortum” s’han concentrat aquest dissabte per denunciar que les persones migrades, després d’anys al país —alguns hi viuen des de fa 14 anys— encara no tenen els papers per les dificultats burocràtiques per aconseguir-los. Reivindiquen que això els posa en una situació de desigualtat pel que fa als drets laborals i socials.

Per tot plegat reclamen que els permisos de residència i treball es puguin obtenir sense necessàriament tenir un contracte de feina d’un any a 40 hores setmanals. Un requisit també indispensable a l’hora de renovar els papers de residència, les reagrupacions familiars i altres permisos.

Els activistes també critiquen les proves per obtenir la nacionalitat espanyola —un examen de coneixement de l’entorn i un de nivell de l’idioma— ja que consideren que s’haurien de substituir per uns cursos gratuïts de llengua i entorn.

Seguint els passos del 2001

Amb aquesta tancada esperen obtenir els mateixos resultats que al 2001, quan un grup d’immigrants va ocupar l’església del Pi durant 47 dies fent vaga de fam i, finalment, van obtenir els papers.