La Marea Blanca i CCOO han reclamat al govern català més inversió i millores a la sanitat pública, tant en l’àmbit hospitalari com a l’atenció primària, per fer front a la pandèmia del coronavirus. Ho han fet en una concentració a la plaça de Sant Jaume, en una protesta que demana més contractacions de personal i més recursos a la sanitat.

Els concentrats “han penjat les bates” de manera simbòlica per denunciar que el sistema sanitari públic està infrafinançat, amb precarietat laboral, amb llistes d’espera elevadíssimes i amb una fuita de professionals a l’estranger, i per això demanen una actuació urgent. Recorden que el pressupost en salut per a aquest 2020 segueix sent inferior al que hi havia abans de l’inici de les retallades el 2012, tot i que s’ha incrementat la cartera de serveis i hi hagut un envelliment progressiu de la població. Esgrimeixen que ara s’ha evidenciat més que mai.

Concentració sanitat pública

Més contractacions i protecció dels sanitaris

Reivindiquen un augment de contractacions de personal de gestió i serveis per reforçar l’atenció telefònica als usuaris, més diplomats sanitaris en infermeria (DSI), tècnics auxiliars d’infermeria (TCAI) i personal mèdic, a més d’un increment de recursos informàtics. També volen homogeneïtat de criteris per a les proves PCR, ja que en alguns casos el professorat que ha tingut contacte amb alumnes positius s’adreça a l’ambulatori, però en d’altres és el personal sanitari el que es desplaça al centre educatiu.

Pel que fa l’atenció hospitalària, reclamen més contractació de totes les categories professionals i reforços permanents en àrees de pacients amb coronavirus, “pel sobreesforç físic i mental sense precedents”. Volen disposar d’estocs amplis d’EPI i altres recursos, tenir provisions de respiradors, realitzar proves PCR a professionals de manera periòdica i millorar les ràtios del personal d’infermeria, per adequar-los a la resta de països europeus, entre d’altres. També clamen per la millora de les condicions del personal MIR.

concentració sanitat ccoo

Pengen les bates

Una de les reivindicacions dels treballadors és evitar que hi hagi una fuita de professionals a l’estranger que provoqui aquí a casa una falta de personal sanitari. En aquest sentit, apunten els sindicats, molts metges davant de la pressió assistencial que ha provocat la pandèmia han decidit penjar la bata i deixar la professió. Per denunciar aquesta situació els manifestants han penjat les seves bates blanques simbòlicament davant del Palau de la Generalitat.

Una reivindicació en l’àmbit europeu

Les concentracions per millorar el finançament de la sanitat pública s’han fet a diverses ciutats europees, més enllà de Barcelona. La Xarxa Europea contra la Privatització i Comercialització de la Salut i la Protecció Social i el People’s Health Movement demanen a la Unió Europea i als governs europeus que mantinguin les promeses fetes durant la pandèmia als treballadors dels serveis socials i de la salut. Inclouen l’augment de salari, el dret a condicions de treball justes i favorables i el dret a la llibertat d’expressió.