Una infermera vacuna al CAP Montnegre

La cinquena onada de la pandèmia ha posat l’assistència primària contra les cordes. És una lectura compartida ens els àmbits professionals que treballen en aquesta branca del sistema sanitari, que asseguren que s’hi arriba amb un “sobreesforç personal“.

La vicesecretària del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona, Sònia Miravet, ha reconegut a Europa Press que els treballadors de la primària pateixen “un esgotament físic, però sobretot psíquic” pel fet de reviure situacions semblants a les viscudes durant la primera i la segona onada.

Uns 700 professionals sanitaris estan de baixa laboral per haver-se contagiat, ha admès la directora de CatSalut, Gemma Craywinckel. “Encara que arribéssim [a la cinquena onada] amb la primària al 100 %, també aniríem coixos”, admet el secretari del Sector Primaria del sindicat Metges de Catalunya, Jordi Aparicio.

“La tempesta perfecta”

Aparicio ha reconegut que aquesta combinació de factors fan que es doni una situació de “tempesta perfecta” perquè, assegura, “hi ha molts més pacients que volen ser atesos” mentre a la primària augmenten les baixes laborals “per contagis o per estrès”.

Aquesta pressió es nota, asseguren, perquè l’atenció primària fa de primera contenció contra la pandèmia, abans que la pressió es traslladi als hospitals, on ja s’ha detectat un increment de joves ingressats.

Canvi de model

La vicepresidenta del Col·legi de Metges de Barcelona, Sònia Miravet, aposta per “un replantejament important” del model de l’atenció primària a Catalunya, després de les vacunacions.

En aquest sentit, el secretari del Sector Primària de Metges de Catalunya, Jordi Aparicio, assenyala que l’atenció primària “difícilment tindrà una solució a curt termini sense incrementar-ne els recursos” i ha alertat que si no hi ha un canvi en la gestió de la conselleria “arribarà un moment en què explotarà”, ha dit.

Comparteix a: