Per primera vegada aquest divendres, 24 d’abril, les altes de malalts de coronavirus a Espanya han superat el nombre de positius nous en un dia. Això vol dir que hi ha menys infectats per la covid-19 a l’estat espanyol que el dia anterior. Si això es convertís en una tendència els propers dies, voldria dir que l’epidèmia recula i que el nombre de casos actius a Espanya es redueix. De fet, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha assegurat en roda de premsa que “ara sí, s’està doblegant la corba”.

Malgrat ser optimista i reconèixer que l’evolució de les xifres de contagis va en la bona direcció, el metge i investigador de la universitat de Leicester i de la UOC, Salvador Macip, demana “prudència” i “evitar fer lectures triomfalistes”. “El perill més gran ara és transmetre la idea que això ja està i que ja podem relaxar-nos”.

El nombre de morts es manté alt però la pressió a les UCI cau

Només cal fixar-se el nombre de morts diaris, encara molt alt, per veure que som lluny d’haver superat la pandèmia. Tota aquesta setmana s’ha mantingut al voltant de les 400 víctimes diàries al conjunt de l’estat. Una corba, segons Macip, que costa de fer baixar perquè les persones que moren ara es van infectar fa setmanes, fins i tot un mes. Si fem cas de la situació a les UCI, que ha millorat molt, tot apunta que les morts baixaran més els propers dies i setmanes:

“Ara si parles amb metges et parlen d’una baixada dels casos greus. Això dona molt més marge per atendre millor els casos greus i reduir així la mortalitat. És un indicador secundari de la baixada de contagis que hi ha hagut gràcies al confinament”.

On es produeixen ara els contagis?

En la situació de confinament actual la gran pregunta és on s’estan produint els contagis nous. Sanitat assenyala les residències i entorns sanitaris com els principals focus actuals. Els experts, com Macip, coincideixen que el risc d’infectar-se en el cas d’un virus tan contagiós mai serà zero i es pot produir en qualsevol entorn amb moviment de persones. És aviat, a més, per saber si el retorn a la feina dels sectors no essencials implicarà un canvi de tendència en la corba de contagis.

Comparteix a: