L’arribada de la covid-19 ha provocat una allau de notícies amb dades estadístiques, mesures de seguretat i de prevenció arreu del món, afectacions econòmiques i socials i reaccions polítiques, però quina valoració fa la població de la feina dels governs?

Això és el que pretén respondre una enquesta realitzada per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), segons la qual, la majoria de països suspenen en la gestió de la pandèmia, inclosa Espanya. El que pitjor valoren els espanyols, amb un 2,09 sobre 5, és l’accés a proves gratuïtes i fiables per detectar el coronavirus.

Cal tenir en compte que aquest qüestionari, anomenat Covid-Score, es va fer al juny i correspon a una fotografia d’aleshores. Tot i això, el primer autor de l’estudi i investigador d’ISGlobal, Jeffrey Lazarus, ha assegurat que en comparació amb altres països, a Espanya actualment pot ser complicat fer-se una prova: “Hi ha països a Europa on la gent pot anar a una botiga, fer cua, fer-se el test i en un parell de dies tenen els resultats”, ha afirmat.

A l’altra cara de la moneda hi ha el més ben valorat, que és la cooperació del Govern espanyol amb altres països i amb l’Organització Mundial de la Salut (OMS), amb un 3,46 sobre 5, un ítem que, precisament, als EUA va ser el que pitjor va valorar la seva població.

L’atenció a la salut mental, un suspens generalitzat

L’enquesta, de 10 preguntes, es va fer a 13.400 persones en total de 19 països, entre els quals hi ha els més afectats pel que fa a casos i morts per coronavirus. Una altra de les conclusions si s’analitzen els resultats globals, és que en la majoria de països, els enquestats feien una mala valoració de l’atenció a la salut mental i a la població vulnerable com gent gran, migrants, persones amb addiccions o sense sostre: “Mentre hi hagi casos de covid, qualsevol país seguirà tenint problemes i s’ha de fer un enfocament social per a tothom, especialment per a poblacions vulnerables”, ha criticat Lazarus.

L’investigador veu l’enquesta com una eina que poden utilitzar els governs per ajustar les decisions en un futur i millorar la comunicació amb els ciutadans i posa, com a exemple, la importància del rastreig de casos: “La població no entén gaire bé la necessitat d’una aplicació mòbil per als rastreigs, ni que algú pregunti on ha estat i amb qui. Fa falta molt treball de comunicació perquè la població col·labori”, ha raonat.

De moment, aquests són els primers resultats de Covid-Score, una enquesta que s’espera poder repetir més endavant.