El Departament de Salut ha decidit engegar de cop la vacunació a les franges més joves, de 16 a 29 anys i també avançar l’administració de la segona dosi de la vacuna d’AstraZeneca a vuit setmanes. Ho ha anunciat el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, en la roda de premsa per analitzar el procés de vacunació, en què ha parlat de cinquena onada i ha demanat responsabilitat a la ciutadania pel repunt de contagis, sobretot en la població més jove. “No podem fiar-ho tot a les bates blanques”, ha sentenciat.

Obre la vacunació als més joves

A partir d’ara les persones de més de 16 anys ja poden demanar hora per rebre la primera dosi. Això sí, el conseller ha advertit que “trobaran que està ple” perquè les cites estan plenes per als propers set dies. Per això, caldrà que sol·licitin cita prèvia per d’aquí a una setmana.

L’objectiu és combatre el repunt de contagis les edats més joves. Però també es vol protegir els més vulnerables, com les persones d’entre els 60 i els 69 anys que esperen la segona dosi d’AstraZeneca.

Busos i camions per agilitzar la vacunació

El conseller també ha detallat que s’habilitaran busos i camions per agilitzar i facilitar la vacunació. Es faran servir, ha explicat, els autobusos del banc de sang i la ciutadania podrà vacunar-se sense demanar cita prèvia.

Josep Maria Argimon ha assegurat que en donaran tots els detalls més endavant, però Salut ha dit que, a més, l’empresa automobilística Seat ha ofert camions mòbils i personal per fer-ho possible.

Aquests dispositius se situaran a les zones amb una incidència major, on hi ha cobertures més baixes i on els centres de vacunació sanitaris estiguin més allunyats. “La idea és facilitar al màxim l’accessibilitat a les persones” perquè puguin vacunar-se.

Argimon demana responsabilitat

El conseller de Salut ha reconegut que la situació és preocupant i ha parlat obertament d’onada que afecta a les persones per sota de 50 anys. En aquest sentit, ha recordat que fa 15 dies que els contagis pugen i que aquesta pujada s’està produint en forma d’onada: “Ahir (dimarts) teníem més casos que dilluns, i avui (dimecres) tindrem més casos que ahir i més casos que dilluns”.

També ha matisat que, de moment, no està tenint afectació a la pressió hospitalària, ni pel que fa als ingressos ni pacients a les UCI. Malgrat tot, això sí que està afectant a l’activitat de l’atenció primària, i de retruc, també té repercussió en l’avenç de la vacunació.

Els profesionals sanitaris estan molt tensionats, ha dit, i ha avisat: “Hem de comprendre que o ens dedicarem a diagnosticar o a vacunar”. “Tot no pot ser”, ha sentenciat.

Els vacunats no han de fer quarantena

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha assegurat que les persones que estiguin vacunades no caldrà que facin quarantena encara que sigui contacte estret d’un positiu. Això sí, caldrà que es facin un test PCR el dia zero i el dia set per protocol.

Cabezas ha assegurat que això pot ser un incentiu en la vacunació, i ha recomanat vacunar també les dones embarassades.

La variant delta té símptomes de refredat

La variant delta continua guanyant terreny i la setmana vinent serà ja majoritària, ha dit la secretària de salut pública. També ha alertat que aquesta vairant té símptomes diferents i sembla un refredat: mocs líquids, mal de cap i estornuts. Per tant, aquests símptomes poden ser un indicador de covid-19.

Comparteix a: