Foto: Clarens Val
Alumnes amb mascareta dins d'una classe a l'escola en el primer dia de curs escolar 2020-2021

Aquest dilluns 11 de gener començaran els cribratges massius als centres educatius de Catalunya, coincidint amb la represa de les classes després de les vacances de Nadal. Es preveu fer 170.000 PCR d’automostra a tothom qui treballi a les instal·lacions, no només als docents. S’hi inclouran, per tant, tant el personal d’administració i serveis com els responsables de neteja o els monitors de menjador, entre d’altres.

Segons Salut i Educació, les proves es faran “de forma progressiva i esglaonada” a totes les etapes, independentment de la titularitat. Això afecta tant els centres públics com els privats i els concertats, i també les llars d’infants, els centres d’educació especial, de formació professional, d’adults i els centres d’ensenyament de règim especial reglats.

Proves d’automostra voluntàries

Les proves, que seran voluntàries, es faran mitjançant una PCR d’automostra. En concret, cal fer-se un frotis nasal, un procediment que Salut i Educació remarquen que és “segur, fiable i innocu”. D’aquesta manera, els departaments volen fer “més segura la tornada als centres”.

El Departament de Salut serà l’encarregat de fer arribar els lots d’automostra i també de recollir-los, un cop utilitzats, per dur-los al laboratori de referència. Cada centre tindrà assignada una data de recollida, el mateix dia en què tots els professionals s’hauran de prendre la mostra. Els resultats es comunicaran individualment i en cas de positiu, caldrà aïllar-se durant 10 dies. A més, tenint en compte que el període lectiu ja haurà començat, Salut i Educació han explicat que “es valorarà individualment si caldrà fer confinament d’algun dels grups de convivència estable“.

Per poder testar tothom qui treballa a les instal·lacions educatives, els directors de centres han rebut un correu electrònic en què els demanen les dades d’aquells qui treballen per empreses externes però es volen fer la prova. També se’ls recorda que, un cop obtinguin els resultats, cada centre haurà d’introduir els casos positius a l’aplicació Traçacovid.

Els sindicats reclamen supervisió sanitària

Els sindicats creuen que els tests es fan tard i critiquen que s’ha donat poca informació per fer-se les proves. El portaveu del Sindicat de Professors de Secundària (ASPEC-SPS), Xavier Massó, creu que hi ha hagut una “certa opacitat” en el procediment i afirma que les direccions han rebut “un petit manual”. Per això, reclamen que les PCR es facin amb supervisió sanitària.

Més enllà dels tests, aquest sindicat de docents reclama més mesures per frenar els contagis. La més urgent, creuen que és rebaixar les ràtios per garantir la distància de seguretat. Reduir els alumnes per aula, diuen, és especialment al batxillerat, on asseguren que poden arribar a haver-hi 35 estudiants en una classe.

Comparteix a:
Imatge de l'autor/a