(ACN) La investigadora de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) Clara Prats aposta per fer durar les restriccions més enllà de 10 dies perquè d’aquí una setmana la situació encara empitjorarà. En una entrevista a Catalunya Ràdio ha avisat que gener i febrer seran “molt durs” i caldran mesures “de forma constant”, i que al març, tot i no estar bé, les perspectives “començaran a ser més bones”. Salut també va alertar dijous que venen setmanes “complicades”.

Prats ha explicat que les previsions encara són d’empitjorament i que caldrà veure si la situació no s’accelera més pels efectes de la nit de Cap d’Any i el dia de Reis. En aquest sentit, ha confiat que les mesures que van entrar en vigor dijous ajudin, però ja ha afirmat que no n’hi haurà prou “per doblegar la corba i fer-la baixar”.

Sobre la incidència a les aules

Sobre la tornada escolar i laboral, Prats ha afirmat que sumen i suposen “factors de risc”. Tot i això, ha apuntat que de l’anàlisi de les dades del primer trimestre s’observa que la incidència de la covid en la franja de 0 a 9 anys és inferior a la de la mitjana, i ho va ser especialment a l’octubre i novembre. “Això ens fa pensar que d’alguna manera això podria haver ajudat a controlar la franja més infantil”, ha declarat.

L’empitjorament de les dades epidemiològiques ha reobert el debat sobre la ideoneïtat de la tornada a les aules després de les vacances de Nadal. Sindicats, docents i alguns experts reclamen que s’ajorni la reobertura, mentre que els pediatres creuen que no hi ha base científica que ho justifiqui.

En adolescents, la incidència és semblant a la de la resta de la població. Segons Prats, les franges que han actuat com a motor de la pandèmia des de l’estiu han estat la de 20 a 29 anys i la de 30 a 50 anys.