Aquest gest l'any que ve podria estar prohibit en tots els establiments públics, igual que passa amb el tabac . Encara no se'n tenen estudis ni dades concloents, però molts experts, fins i tot des de l'OMS, recomanen que no es consumeixi. Ara mateix el que ja se'n sap és que a curt termini causa als pulmons efectes similars al del tabac. ANTONI MATEU, secretari de Salut Pública "Per les sospites importants que tenim, davant de la recomanació dels experts que tenim diem: no esperem" Per això el govern aprovarà d'aquí a una o dues setmanes restringir el consum de les cigarretes electròniques a totes les dependències de la Generalitat i també als centres sanitaris del Servei Català de la Salut. Seran els passos previs a la llei que el govern espera poder tirar endavant al Parlament al llarg de l'any que ve. Se'n vol restringir la venda, regular-ne la publicitat i prohibir-ne l'ús en tots els espais públics tancats. ANTONI MATEU, secretari de Salut Pública "Allò que haviem conseguit, que es convertis en una cosa normal, que no es fumes en els espais públics tancats, no volem que es repeteixi a través d'aquesta nova situació i, sobretot, que no sigui una via nova d'entrada a nous fumadors amb gent adolescent o jove." Si finalment s'aprova la llei Catalunya seria pionera a l'Estat a regular i restringir aquest producte. Segons estudis recents, ara mateix un 1% de la població catalana consumeix cada dia cigarretes electròniques, un 3% ho fa ocasionalment.

Catalunya es posiciona com la comunitat capdavantera a l’hora de regular l’ús de les cigarretes electròniques.

L’Agència de Salut Pública (ASPCAT) instarà el govern a prohibir l’ús d’aquests dispositius en espais públics tancats que pertanyen a la Generalitat. Els recintes que pertanyen al CatSalut, com són hospitals i centres d’atenció primària, tenen acords amb altres entitats i per aquest motiu es preveu que restringeixin l’ús dels cigarets electrònics abans que acabi l’any, una mica més tard. D’aquesta manera, aquests locals hauran de publicar prohibicions per fumar que siguin visibles per a tothom.

En aquest sentit, l’ASPCAT, atenent les recomanacions del Consell Assessor sobre Tabaquisme a Catalunya, confia presentar un avantprojecte de llei al Parlament de la Generalitat entre la propera setmana i la següent. Segons ha informat Antoni Mateu, secretari de Salut Pública del Departament de Salut, es podria transformar en llei al llarg de 2014, un cop s’hagi discutit amb tots els partits polítics que componen la cambra parlamentària.

ASPCAT també ha decidit que a partir de 2014 es farà el seguiment de consum de cigarretes electròniques en l’Enquesta de salut a Catalunya. Per altra banda, es comprometen a organitzar una jornada científica entre l’administració sanitària i les organitzacions professionals.

Mateu també ha assegurat que han informat al Ministeri de Salut de tots els passos que es fan des de Catalunya, referent a la legislació de les cigarretes electròniques, però que encara no n’han rebut cap resposta.

Carmen Cabezas, subdirectora de Promoció de la Salut i Prevenció de la Malaltia, ha recordat que “no hi ha evidències que les cigarretes electròniques ajudin a deixar de fumar i, per tant, no es poden vendre com un producte terapèutic ni que s’anunciïn com un producte exempt de riscos”. De fet, s’ha demostrat que “causen un augment de la resistència pulmonar, a curt termini, i els efectes a més llarg termini encara no es coneixen”.

Cabezas també afirma que, en funció del model, la marca o la dosi els cigarrets electrònics contenen substàncies diferents, però que la majoria “emeten nicotina, vapor d’aigua i alguns components cancerígens com el formaldehid, l’acetaldehid, l’acroleïna, les nitrosamines i baixes dosis d’alguns metalls pesants”.

Pel que fa a la venda a menors, s’apunta que “no se n’ha de permetre la venda”, segons ha transmès Mateu arran dels consells del Consell Assessor.

Dades de l’OMS, referents a tot Europa, estimen que hi ha un 5% de la població que ha provat les cigarretes electròniques i d’aquests, un 1% en fuma de forma diària.