ORIOL RUSCA, degà de l'ICAB "Hi ha molts ciutadans que no van a la justícia perquè no poden, perquè no la poden pagar. Això és absolutament indignant. La sensació d'impotència que podem tenir de pensar que jo tinc dret a una cosa, que m'estan fent perdre alguna cosa i que no puc reclamar perquè no tinc diners és absolutament injust". "Per exemple la via contenciosa administrativa que és quan el ciutadà va contra l'administració ha representat una reducció que em sembla que és del 60 per cent, això vol dir que l'administració es blinda".

Els advocats catalans s’han manifestat davant els jutjats de totes les demarcacions per mostrar el rebuig a la Llei de taxes, que ja fa un any que es va aprovar. Els de Barcelona s’han manifestat a l’entrada de la Ciutat de la Justícia.

Els col·legis d’advocats també s’han mostrat en total desacord amb l’Avantprojecte de llei de demarcació i planta judicial, que preveu la supressió de les quatre audiències provincials, els 49 òrgans judicials territorials i els 898 jutjats de pau que hi ha a Catalunya, així com la concentració dels jutjats en macrociutats judicials amb seu única a les capitals de cada demarcació.

Miquel Sàmper, president del Consell de l’Advocacia Catalana, ha dit que “és inadmissible que es posi un peatge per accedir a la justícia” i que “si amb la Llei de taxes ja s’han carregat l’estat de dret, amb la proposta de demarcació i planta judicial també es carregaran la justícia de proximitat”.

Sàmper també ha declarat que “‘l’únic mèrit del ministre de Justícia, Alberto Ruiz-Gallardón, ha estat unir, per primer cop a la història, tots els operadors jurídics en contra de les seves reformes”.

Des de l’Il·lustre Col·legi d’Advocats de Barcelona, el seu degà, Oriol Rusca, ha recordat que en aquest any han baixat aproximadament un 60% les vies contencioses administratives, que és quan el ciutadà va contra l’administració. Segons Rusca “això vol dir que l’administració es blinda” amb les taxes”.