La reforma que convertirà el Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau en un centre de coneixement està a punt de finalitzar. De fet, moltes de les organitzacions internacionals que ha d'acollir ja s'han instal·lat als pavellons modernistes d'aquest espai catalogat com a Patrimoni de la Humanitat. Una n'és l'Institut Forestal Europeu. Expliquen que per a ells és important estar-se aquí perquè els ajuda a desenvolupar l'activitat i a atreure-hi els millors experts del món en el seu àmbit. INAZIO MARTÍNEZ DE ARANO, director d'EFIMED "El estar en un entorno como el Sant Pau, tan inspirador, un edificio tan innovador en su momento y en el que encima se ha restaurado con todos los detalles, transmite unos valores que nos hace mucho más fácil atraer ese talento." Però l'ús que s'ha donat al recinte obligarà a establir-hi un control d'accés i de seguretat. Els veïns dels barris dels voltants adverteixen que no volen que això s'aprofiti per fer-los pagar per accedir-hi, tal com s'ha fet ja en altres punts de la ciutat. MARÍA RODRÍGUEZ, AV Baix Guinardó "Nosaltres no volem pagar, només faltaria que nosaltres haguéssim de pagar a l'hospital, on tota la vida hem anat i on tota la vida tenim records de petits. Aquests jardins i aquests pavellons són nostres." En aquesta línia, fa mesos que el districte d'Horta-Guinardó manté converses amb l'ens encarregat de gestionar el recinte per trobar una fórmula que respecti l'activitat de les institucions, però que alhora permeti obrir el Sant Pau als ciutadans. FRANCINA VILA, regidora d'Horta-Guinardó "Un equilibri entre el dia a dia d'unes organitzacions internacionals que tenen un personal que entren i surten i que fan un conjunt d'activitats que se'ls ha de garantir que puguin treballar i que puguin estar tranquils, amb un dia a dia més vinculat amb un barri, un districte o inclús una ciutat." Està previst que la reforma del Recinte Modernista de l'Hospital de Sant Pau s'inauguri el primer trimestre de 2014. Els veïns volen saber, abans que això passi, si ja no només ells sinó tots els barcelonins podran continuar gaudint d'un espai emblemàtic que consideren propi.

Moltes de les organitzacions que conviuren en el nou Sant Pau, de fet, ja s’hi han instal·lat. Ho han fet en els diferents pavellons modernistes del recinte, catalogat com a Patrimoni de la Humanitat. Una d’aquestes entitats és l’Institut Forestal Europeu, els responsables del qual admeten que ubicar-se en un entorn com aquest els inspira. “Transmet uns valors que fa molt més fàcil atraure talent”, assegura Ignazio Martínez de Arano, director d’EFIMED.

Ara bé, l’ús que s’ha donat al conjunt monumental obligarà a establir-hi controls d’accés i de seguretat. Els veïns dels barris dels voltants ja han advertit, però, que no volen que això s’aprofiti per fer-los pagar per entrar-hi, tal com ha passat en altres indrets emblemàtics de la ciutat. “Aquests jardins i aquests pavellons on hem anat tota la vida són nostres”, ha recordat Maria Rodríguez, de l’AV Baix Guinardó.

Fa mesos que el districte d’Horta-Guinardó manté converses amb l’ens encarregat de gestionar el complex de Sant Pau per trobar una fórmula que respecti l’activitat de les institucions i que alhora permeti obrir l’antic hospital als ciutadans. Per la regidora Francina Vila, “s’ha de buscar un equilibri entre el dia a dia d’unes organitzacions internacionals que tenen el personal que entra i surt, i que hi han de desenvolupar un conjunt d’activitats amb la garantia que poden treballar tranquils”, amb les necessitats i desitjos de la gent, sobretot del barris del Guinardó i la Sagrada Família.

Està previst que la reforma del Recinte Modernista de l’Hospital de Sant Pau s’inauguri el primer trimestre de 2014.  Els veïns volen saber, abans que això passi, si ja no només ells sinó tots els barcelonins podran continuar gaudint d’un espai universal que consideren propi.