La consellera de Salut, Alba Vergés, ha fet una crida a tots els professionals sanitaris ja jubilats (metges, metgesses i infermeres) a reforçar el sistema sanitari, molt tensionat per la crisi del coronavirus. Vergés els ha instat a adreçar-se als seus antics llocs de feina (CAP, hospital o altres centres sanitaris) per iniciar el procés. La consellera ha demanat que ho facin només les persones jubilades que tinguin menys de 70 anys.

Vergés també ha explicat que l’any 2019 es van titular a Catalunya 973 metges i que ara mateix estan en espera que se’ls adjudiqui una plaça definitiva. Des del Departament s’han posat en contacte amb les universitats perquè puguin incorporar-se immediatament al sistema sanitari per “engruixir-lo”. Fins ara, s’han identificat 400 persones a les quals se’ls donarà plaça. El govern de la Generalitat també demana a tots els estudiants d’últim any (d’infermeria o de medicina), que s’ofereixin per ajudar en la crisi del coronavirus. Ara mateix, segons Vergés, a Catalunya hi ha 1.700 estudiants d’infermeria d’últim any de nou universitats i 970 estudiants de medicina de set universitats catalanes.

Primers pacients a hospitals privats

La consellera Alba Vergés també ha explicat durant la seva compareixença (que s’ha fet de forma telemàtica), que ja s’han començat a derivar a alguns pacients afectats pel coronavirus a centres privats de Catalunya. Vergés ha remarcat una vegada més que, ara, tots els centres sanitaris del país estan a disposició del sistema sanitari públic.