Salut engega la setmana vinent la segona fase de la vacunació de la covid que prioritzarà l’administració de dosis a la població de risc i als treballadors essencials. Segons ha explicat la consellera de Salut, Alba Vergés, aquesta segona etapa s’encavalcarà amb la primera etapa de vacunació que es preveu acabar a finals de març.

Arriben les primeres 31.780 dosis d’AstraZeneca

L’inici de la segona etapa de vacunació coincideix amb l’arribada la setmana vinent de les primeres dosis de la vacuna d’AstraZeneca. Salut espera que n’arribin 31.780 dosis que es dedicaran a vacunar col·lectius essencials, és a dir, els professionals sanitaris sense contacte amb pacients covid, protecció civil, policies i bombers. El departament opta per administrar-la a la població més jove, d’entre 18 i 65 anys. De moment, però, la Comissió de Salut Pública del ministeri de Sanitat encara no s’ha pronunciat sobre la franja d’edat. “És inaudit, dilluns poden arribar els vacunes d’AstraZeneca i encara no sabem el topall d’edat”, es lamenta Vergés.

En aquesta segona etapa també es prioritzarà la vacunació d’1,8 milions de persones de col·lectius de risc o molt alt risc respecte a la covid, que es vacunaran amb les dosis de Pfizer.

Vergés: “Podem arribar a vacunar 150.000 persones al dia”

Salut ha volgut deixar clar que tota l’estratègia de vacunació depèn de l’arribada o no de les dosis compromeses. La consellera insisteix que “Catalunya està preparada per vacunar massivament”, i assegura que poden arribar a administrar 150.000 dosis al dia. Aquest volum de dosis s’administrarà en arribar a la tercera etapa de vacunació. Això, segons el secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, serà “quan hi hagi les dosis suficients”. I li posa una xifra: “Cal tenir-ne més d’un milió”.

El departament vol que l’atenció primària es converteixi a partir d’ara en l’eix central de la vacunació, tot i que també s’utilitzaran els espais polivalents dels municipis (que s’han fet servir per la vacunació de la grip), i d’altres grans espais (com ara museus) i equipaments de país “quan toqui”. En el cas de les persones que s’hagin de vacunar als domicilis s’establiran rutes per poder administrar totes les dosis de les safates de forma eficient.