L’Agència Europea de Medicaments (EMA) ha donat llum verda aquest divendres a la vacuna d’AstraZeneca per a majors de 18 anys. Segons un comunicat d’EMA, s’ha valorat “la qualitat, seguretat i eficàcia de les vacunes”. És el tercer vaccí que s’aprova a Europa, després de la validació de les vacunes de Moderna i Pfizer-BioNTech.

“No hi ha resultats d’eficàcia en majors de 55 anys”

Els científics admeten que no hi ha resultats suficients sobre la protecció de la vacuna als majors de 55 anys, però el regulador de la Unió Europea creu que el vaccí “serà igualment vàlid”, després de comprovar que aquest col·lectiu reacciona bé a les altres vacunes aprovades. En aquest cas, el vaccí s’administra en dues dosis, la segona entre quatre i 12 setmanes després de la primera.

D’altra banda, l’eficàcia de la vacuna s’ha comprovat en quatre assajos clínics al Regne Unit, el Brasil i Sud-àfrica en què han participat 24.000 persones. Una part dels voluntaris van rebre el vaccí i l’altra meitat, una injecció fictícia. Cap dels participants no sabia quina dosi se’ls havia administrat.

La validació arriba la mateixa setmana que Salut ha anunciat preocupació per la manca de vacunes disponibles i l’increment de casos de la variant britànica.

La Comissió Europea també l’aprova

La Comissió Europea (CE) també ha aprovat aquest divendres l’autorització de la vacuna de la multinacional britànica AstraZeneca. Segons explica la CE, l’autorització segueix una recomanació científica favorable basada en “una avaluació minuciosa de la seguretat, l’eficàcia i la qualitat de la vacuna” per part de l’EMA i compta amb el suport dels estats membres.

La presidenta de la CE, Ursula Von der Leyen, ha subratllat que amb la vacuna d’AstraZeneca s’asseguren 400 milions de dosis més de vaccins contra la covid-19 per als ciutadans europeus: “Espero que l’empresa entregui aquestes dosis tal com està pactat, per tal que els europeus puguin ser vacunats tan aviat com sigui possible”, ha dit Von der Leyen en el marc de la polèmica pels retards en la distribució del medicament, que enfronta la UE i la firma britànica.