Cinc anys després de l’intent de desallotjament i l’enderroc parcial de Can Vies, el Centre Social Autogestionat del barri de Sants segueix en marxa. Va ser el 26 de maig del 2014 i va generar una gran mobilització popular. Cap quarts de dues del migdia diverses unitats mòbils dels Mossos d’Esquadra arribaven al número 42 del carrer de Jocs Florals i iniciaven el desallotjament de les 12 persones que hi havia dins. La resistència dels activistes i la presència de centenars de persones en contra del desallotjament, en va provocar l’endarreriment, de fet, no van poder fer fora l’últim dels activistes fins a quarts de set de la tarda.

Al vespre, més de 4.000 persones es van mobilitzar en contra de l’enderrocament i de l’actuació policial. Va ser l’endemà quan es va poder veure l’emblemàtica imatge de l’excavadora que havia d’enderrocar l’edifici en flames. Cinc nits de mobilitzacions i la participació ciutadana, tant en les tasques que envoltaven la reconstrucció de l’edifici, com en les manifestacions convocades, van evidenciar que Can Vies representava un símbol important per als barcelonins. El govern va aturar la demolició. 

Ara per ara, l’espai que està ocupat des de l’any 1997 segueix sent un indret de difusió i de trobada de diferents col·lectius polítics i socials. Fa 22 anys que acull tallers, xerrades i activitats i és un espai assembleari que ajuda a dinamitzar la xarxa associativa de les entitats del barri de Sants.

El futur de Can Vies

L’edifici segueix afectat pel pla de reurbanització del calaix sobre les vies de Sants. Amb les eleccions a tocar, el futur de Can Vies es troba en mans de la decisió que prengui el nou govern. Alguns dels alcaldables defensen la seva conservació, ja que el consideren part del patrimoni cultural del barri. D’altres, en canvi, aposten per a la seva demolició i per poder fer la tercera i definitiva fase del projecte  del calaix.