L’artista Roc Blackblock ha decidit refer el mural sobre les Brigades Internacionals que el mes de juliol va aparèixer vandalitzat amb pintades i insults feixistes. L’obra estava situada al passeig de la Circumval·lació i aquest diumenge, l’artista ha decidit fer-ne un altre: mantindrà la mateixa temàtica, però el dibuix no serà exactament igual que l’inicial.

En un primer moment va dir que el deixaria tal com estava, però en una piulada a X (actual Twitter) afirma que ha canviat d’opinió “amb el temps i les energies renovades”.

Aquest dilluns al matí ha començat a pintar la nova obra. L’obra serà un homenatge a les Brigades Internacionals, coincidint amb el 85è aniversari del seu comiat a Barcelona, a partir d’una fotografia de Walter Reuter. El 28 d’octubre del 1938 milers de persones van sortir al carrer per retre homenatge als combatents, que van desfilar per la Diagonal i el passeig de Gràcia.

Precisament és la coincidència amb l’aniversari d’aquest fet històric un dels motius pels quals l’artista considera que és “important aprofitar i tornar a posar el mural al carrer”. El seu objectiu és “continuar amb el relat i la filosofia de portar la memòria al carrer”.

Roc Blackblock també ha explicat a Betevé que una altra de les motivacions per refer el mural és que l’Institut Quatre Cantons, que havia format part del projecte original, està tornant a impulsar-lo amb nou alumnat.

Va durar només dues setmanes

Roc Blackblock va pintar el mural abans de l’estiu i l’obra es va inaugurar el mes de juny. Dues setmanes després, però, va aparèixer vandalitzat insults feixistes: s’hi podien llegir frases, com per exemple, “rojos, no”, “assassins”, “covards”, “violadors” o “màrtirs presents”.

No és la primera vegada que un mural de Roc Blackblock es converteix en notícia. Un dels que va aixecar més polseguera va ser l’obra dedicada a Pablo Hasél: els operaris del servei de neteja de l’Ajuntament el van esborrar per error. L’artista, va tornar a fer-ne un altre dies més tard, a favor de la llibertat d’expressió.