novetats selectivitat 2023 filosofia noves assignatures

Ja hi ha novetats de cara a la Selectivitat 2024. El govern de la Generalitat ha adaptat les PAU de Catalunya per ajustar-la als nous currículums vigents des del curs passat. Les proves mantenen l’estructura, amb una fase general i una d’específica, i incorporen quatre matèries optatives: Arts Escèniques, Ciències Generals, Història de la Música i de la Dansa i Literatura Dramàtica. A banda, Història de la Filosofia torna a la fase general de la selectivitat.

La Generalitat ha enviat als centres de secundària la informació amb tots els canvis per afrontar les proves, després que el govern posposés la reforma de la selectivitat fins al 2025.

Filosofia a les PAU 2024: torna a la fase general

En la fase general continuarà havent-hi cinc exàmens obligatoris: quatre de matèries comunes i un de matèria a escollir entre les de modalitat de batxillerat. La novetat entre les matèries comunes és la incorporació, de nou, d’Història de la Filosofia, de manera que l’alumnat haurà de triar entre Història o Història de la Filosofia en la fase general.

Les altres tres matèries comunes obligatòries en aquesta fase continuen sent Llengua i Literatura Catalanes, Llengua i Literatura Castellanes, i Llengua Estrangera.

En la fase específica, l’alumnat podrà examinar-se, com fins ara, de fins a tres matèries de modalitat a triar entre 23 assignatures. I en aquesta llista s’hi afegeixen quatre matèries noves: Arts Escèniques, Ciències Generals, Història de la Música i de la Dansa i Literatura Dramàtica.

Els exàmens de llengua valoraran el coneixement literari

Els exàmens de Llengua i Literatura Catalanes i de Llengua i Literatura Castellanes continuaran tenint dues opcions (A i B) amb les parts de comprensió lectora, expressió escrita i reflexió lingüística diferenciades. La novetat d’aquestes proves es troba en les preguntes sobre literatura dins l’apartat de comprensió lectora, en què l’alumnat podrà triar entre una opció basada en les lectures prescriptives de segon de batxillerat que hi havia per al curs 2022-2023 o bé en una altra opció per dissertar breument al voltant d’un o diversos textos. 

En aquesta segona opció, més competencial, els estudiants hauran d’identificar aspectes fonamentals com els tòpics, el gènere i les figures retòriques. Aquest tipus de prova és menys memorística i valorarà el coneixement literari, tal com s’espera que sigui la nova selectivitat a partir del 2025.