Escultura robada

El Cos Nacional de Policia ha recuperat tres peces escultòriques que havien estat robades de parcs públics i jardins privats de Roma. Les obres s’han recuperat després de dur a terme sis escorcolls domiciliaris a Barcelona i Alacant, així com dos escorcolls més a botigues d’antiquaris catalans.

Entre les obres robades hi ha un bust romà de marbre blanc de l’emperador Septimi Sever dels segles II-III dC valorat en 45.000 euros. S’ha recuperat d’un establiment de Barcelona i havia estat robat d’un jardí botànic de la capital italiana. També a Barcelona s’ha localitzat una estàtua de marbre de la deessa ‘Diana caçadora’, que provenia de la Villa Borghese de Roma. L’escultura més cara, valorada en 200.000 euros, ha estat trobada a Madrid. Es tracta d’una figura femenina de marbre blanc del segle II dC procedent d’uns jardins privats romans.

La investigació va començar quan la policia va ser alertada d’una organització que es dedicava al comerç de peces d’art robades, amb la connivència de diferents antiquaris i de compradors plenament conscients de la procedència de les escultures.

Les obres ja van camí d’Itàlia

Després de recuperar-les totes, han estat traslladades per carretera i vaixell i es troben actualment a disposició d’un jutjat romà. L’operació Tribuzio —així s’anomena l’actuació policial— va començar a finals de febrer i ha tingut la col·laboració entre el CNP i la policia italiana.