El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha agraït el comportament de la ciutadania durant la revetlla, ja que que ha estat una nit sense incidents greus. El telèfon 112 ha rebut 1.054 trucades a la ciutat, que han representat el 25,78 % de les fetes a Catalunya. El municipi amb més trucades. A Catalunya s’han registrat 4.088 trucades al telèfon 112 d’Emergències fins a les vuit del matí relacionades amb la revetlla. Això és un 21 % menys de les trucades que van rebre els serveis d’emergència l’any passat, però en el cas de Barcelona les xifres han pujat lleugerament; hi ha hagut un centenar més de trucades respecte al 2017.

Els Bombers de Barcelona han fet 131 serveis durant la nit de dissabte a diumenge. Han actuat en 85 incendis relacionats amb la celebració de la revetlla, la majoria per contenidors i matolls que han cremat.  D’altra banda,  la Guàrdia Urbana ha dut a terme 94 proves d’alcoholèmia, de les quals n’hi ha dues que han donat positiu.

Durant la revetlla, 320 persones han hagut de rebre assistència sanitària. La majoria han estat per cremades lleus, 163, però també n’hi ha hagut 19 de greus, 74 traumatismes o amputacions, així com 64 afectacions oculars produïdes a causa de les fogueres i els petards. La gran majoria de les persones ateses ho han estat a les comarques de Barcelona, un total de 236. Entre tots els casos atesos, hi havia 97 menors d’11 anys, i 51 d’entre 11 i 17 anys.

Pel que fa a la seguretat, els Mossos d’Esquadra, aquesta nit s’han presentat a Catalunya quatre denúncies per agressions sexuals — tres d’aquestes a Barcelona— i s’han detingut a 10 persones a Catalunya —tres mensy que l’any anterior— la majoria per baralles.

Fogueres reivindicatives

La situació política a Catalunya s’ha fet present en diferents revetlles populars de la ciutat. A la que s’ha encès a l’Arc de Triomf, per exemple, s’hi ha cremat una corona molt gran, que ha col·locat el CDR del barri de la Ribera en gest de rebuig cap a la monarquia.

De fet, la reivindicació també s’ha fet present aquest dissabte durant la rebuda de la Flama del Canigó al Parlament. Allà s’ha recordat que l’any passat van ser el president d’Òmnium, Jordi Cuixart, i la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ara empresonats, els encarregats de rebre el foc que encén les fogueres de Sant Joan.

Foguera a l'Arc de Triomf amb una corona

Platges plenes per celebrar la revetlla

Milers de barcelonins, però també turistes, han preferit baixar fins a la platja per celebrar-hi la revetlla. La sorra s’ha omplert dels qui volen, malgrat no ho sigui, fer de Sant Joan la nit més curta de l’any. El litoral barceloní va reunir l’any passat prop de 60.000 persones. Qui no ha baixat a la platja, es pot afegir a una de les 33 fogueres enceses a la ciutat —n’hi ha a tots els districtes i en total en són sis més que l’any passat.

Els petards són els altres protagonistes de la nit al carrer i, a casa, a la taula, ho és la coca. Tot i l’esforç de forners i pastissers per innovar i presentar nous productes cada any, les coques tradicionals, tant la de fruita com la de pinyons amb crema, continuen imposant-se.

coca sant joan

Una nit com la de Sant Joan a Barcelona hi ha infinitat de maneres de celebrar la revetlla. Una de les més clàssiques és anar a passar-la a la plaça del Poeta Boscà, a la Barceloneta, on s’hi fa la Nit del Foc. Els Diables de la Barceloneta conviden a colles i hi fan balls diversos. L’espectacle comença ambla dansa de la mort i la trobada de la Lluna i el Sol.

Una de les novetats d’aquest Sant Joan era el Palo Market Fest que s’ha celebrat al Port Fòrum. Durant tot el cap de setmana, especialment la nit de la revetlla, hi ha hagut mercat, concerts, parades de menjar. L’última a actuar ha estat Bad Gyal, que darrere els plats ha dut a terme una sessió de la música que l’ha inspirada en les seves composicions.