Aquest dissabte, al Parlament s’ha celebrat la recepció de la Flama del Canigó marcada per la situació política que viu el país. El foc ha arribat al Parlament de la mà d’Òmnium Cultural, encarregat de fer-la arribar des de la muntanya del Canigó, on es manté viva al llarg de l’any, i l’ha rebut el president de la cambra, Roger Torrent.

Aquest any, l’acte ha estat marcat pel to reivindicatiu: “No podem fer arribar la Flama del Canigó a les presons, però estem convençuts que el seu caliu travessarà els murs i arribarà fins als presos polítics. On sí que podem fer-la arribar és als quatre destins d’exili dels nostres polítics” ha dit la vicepresidenta d’Òmnium Cultural, Marina Llansana durant la rebuda de la flama al Parlament. I és que aquest any, la recepció de la Flama del Canigó ha estat marcada pel record als polítics empresonats i a l’estranger. Especialment, s’ha tingut molt present Jordi Cuixart i Carme Forcadell, que just fa un any van ser els encarregats de dirigir l’acte. Per això, Marina Llansana ha assegurat que Cuixart, com a president d’Òmnium, hauria de ser qui estigués parlant en nom de l’entitat.

Llansana ha afegit que la Flama del Canigó d’aquest any ha de servir “per denunciar aquest aberració democràtica i per reivindicar justícia”, però  que també “és una imatge d’un poble viu que no es rendeix a la foscor“i és capaç “d’afrontar la repressió de la manera que millor sap: amb un somriure de la societat orgullosa de la seva diversitat”.

El president del Parlament també ha tingut unes paraules pels polítics empresonats. Torrent ha assegurat que la flama és un símbol de l’anhel de llibertat. Per això, ha fet una crida a fer “les flames suficientment altes, intenses i grans perquè es puguin veure a Alcalá-Meco, Soto del Real, Estremera i tot Europa”. Precisament a través de les xarxes, el president del Parlament ha penjat una foto de l’any passat on es pot veure Forcadell i Cuixart amb els quinqués.

A l’acte també s’ha llegit una carta de Jordi Cuixart, en què subratlla que el recorregut de la Flama del Canigó, en què participaran diverses entitats i voluntaris, demostra “la capacitat del poble català d’unir-se en moments difícils i anar sempre endavant”. Per això, ha assegurat que s’ha de continuar mostrat a Europa i el món “l’anhel irrenunciable de viure en pau i llibertat”.

Un cop acabat l’acte institucional, Torrent ha estat l’encarregat d’encendre amb la flama en els diferents quinqués que es repartiran pel país per incendiar les fogueres d’arreu. Aquest vegada, els quinqués han substituït una de les senyeres que tradicionalment pengen de les dues nanses per un llaç groc, símbol de solidaritat amb els polítics empresonats o fora del país.

La Flama del Canigó viatjarà a Europa per primera vegada

Com a novetat, aquest any per primera vegada la Flama del Canigó viatjarà fora del país. Òmnium Cultural serà l’encarregat de portar-les a les ciutats europees que acullen els polítics catalans a l’estranger. Quatre representants de la Junta Nacional d’Òmnium transportaran amb avió els quinqués amb la Flama fins a Hamburg, Brussel·les, Ginebra i Edimburg, ja que consideren que el foc de Sant Joan no pot quedar “al marge de la forta onada repressiva que fa mesos que viu el país”.