test positiu covid
Foto: John Cameron

La presidenta del Comitè Científic Assessor de la Covid, Magda Campins, creu que “potser s’ha anat massa ràpid” en eliminar les restriccions de la covid perquè, segons ella, el nou sistema de vigilància sentinella encara no està implementat. En una entrevista a ‘El Periódico’, ha defensat que calia esperar que aquest mecanisme de control estigués a punt “perquè ara s’ha perdut una mica la traçabilitat de les dades”.

Campins també considera un error la decisió que les persones positives no s’hagin d’aïllar ni fer proves perquè “posa en risc els vulnerables”. Creu que eliminar-ho és un reflex que l’atenció primària no està preparada per fer tot el treball extra. “Encara no estem en una situació com per parlar de la covid com si fos una grip”, ha sentenciat i insta a fer proves diagnòstiques a tots aquells que tinguin contacte amb persones vulnerables.

Aviat es recomanarà la quarta dosi als majors de 80 anys

La cap d’Epidemiologia de l’Hospital Vall d’Hebron també pronostica que “la propera setmana sortiran les recomanacions per posar la quarta dosi a les persones de més de 80 anys“. Campins ho atribueix al fet que estan incrementant una mica els ingressos hospitalaris dels majors de 65 anys perquè ja han passat quatre o cinc mesos des que van rebre la tercera dosis. Tot i això, creu que cal esperar “una mica” abans de plantejar l’opció d’ampliar la quarta dosi a tota la població, i només la considera necessària si els majors de 60 anys perden protecció i comencen a ingressar als hospitals.

Campins també creu que en els propers dos o tres mesos ja hi haurà “vacunes efectives enfront de l’òmicron i altres variants”. Tot i que creu “encara hi ha molta circulació del virus”, considera que aquest és un moment epidemiològicament bo. Això sí, recomana que les persones de més de 60 anys portin la mascareta posada “al cinemes, teatres, supermercats, grans superfícies comercials”.