Més d’un centenar de persones han fet una passejada aquest dissabte, 5 de març, per la Nova Esquerra de l’Eixample i han acabat al peu de la Casa Orsola. Des que va canviar de mans la propietat, alguns veïns han rebut una notificació conforme els venç el contracte de lloguer i se’ls emplaça a deixar l’habitatge. Molts denuncien que no se’ls ha donat cap alternativa ni accepten la negociació col·lectiva que plantegen a través del Sindicat de Llogateres.

Una cinquantena d’entitats s’han sumat a la reivindicació i han donat suport a la cercavila, que ha començat baixant pel carrer del Comte Borrell fins al carrer de Tamarit, on han girat fins al carrer de Calàbria, on es troba el bloc de pisos. Tono Hernández, un dels inquilins de la Casa Orsola afectats, assegura que ara mateix són set els veïns que han rebut un burofax en què demanen que abandonin el pis: “Tots decidim quedar-nos”, afirma. “Diuen que s’han posat a negociar amb diferents veïns, però no és cert. Volen fer veure que són dialogants, però està lluny de la realitat”, sentencia Hernández.

Per la seva banda, el Sindicat de Llogateres denuncia que la llei empara els grans tenidors i creuen que rebutgen la negociació col·lectiva amb l’objectiu de fer-los fora: “El que volen és fer una estratègia de negociació un per un, per crear un clima de terror i que els llogaters hagin de marxar del pis”, afirma Carme Arcarazo, portaveu del Sindicat de Llogateres.

La propietat nega la versió dels veïns

Arran d’aquesta mobilització, la propietat “reitera que tractar cada cas de forma individual és la millor manera de garantir els drets dels arrendataris” i nega que es vulgui expulsar tots els veïns. En contrapartida, el que exposen és que volen “valorar únicament aquells contractes que finalitzen properament” —cinc, asseguren— i aconseguir “una solució individual per a cada cas concret”.

La propietat també recorda que tot el procés s’ha dut a terme dins del marc legal i que ni l’Ajuntament ni la Generalitat “va exercir el seu dret de tanteig i retracte” en ser informats de l’operació de compravenda. A més, revelen que “el 90 % dels contractes actuals de la Casa Orsola estan considerablement per sota el preu de lloguer”. D’altra banda, desmenteixen les acusacions de ser un fons d’inversió amb capital estranger i es defineixen com una empresa de matriu catalana.