L’espiral d’agressions homòfobes a Barcelona aquest cap de setmana ha fet saltar les alarmes al consistori. L’Ajuntament ha volgut deixar clar que “no hi haurà impunitat contra els que fan agressions d’odi i intolerància”, especialment si són tant violentes com les que s’han viscut les últimes hores. El regidor de Drets de Ciutadania i Participació, Marc Serra, s’ha reunit d’urgència aquest dilluns amb el president de l’Observatori contra la Homofòbia, Eugeni Rodríguez, per analitzar la situació. Serra ha assegurat que faran “l’impossible” per identificar als agressors, i que d’aquesta manera puguin ser jutjats.

El consistori ha volgut enviar un missatge de “tranquilitat” i de “confiança” davant d’una situació que qualifica d’excepcional, i destaca que “ha funcionat” el protocol per combatre l’LGTBI-fòbia, que tot just ara compleix un any.

El consistori va posar en marxa el protocol només conèixer la notícia de la primera agressió. Aquest mecanisme garanteix l’assessorament jurídic i psicològic a les víctimes i el van crear l’Observatori contra l’Homofòbia, l’Oficina per la No Discriminació de l’Ajuntament i el Centre LGTBI de Barcelona.

Les dades d’agressions, similars al 2020

Tot i la violència viscuda aquest dissabte amb sis agressions a Barcelona, les dades són similars a les del 2020. A Barcelona, fins al maig, s’han registrat 28 casos (durant tot el 2020 van ser 60). De fet, Rodríguez assegura que, mentre a Catalunya aquest 2021 hi ha un increment de l’1,5 %, a Barcelona les dades d’agressions han baixat aquest any,i ho atribueix a l’aplicació del nou protocol.

Dues parelles de nois van patir dissabte a la nit una agressió homòfoba múltiple a la platja del Somorrostro. Un d’ells, fins i tot, va haver de ser ingressat per una fractura maxil·lar. A aquestes, s’hi sumen dues agressions, més el cap de setmana. Una al matí, quan un home va rebre una puntada de peu a la mà per un grup d’homes que eren al carrer, i l’altra a la nit als voltants de L’Auditori, quan li van trencar el nas a un noi al crit de “Maricó de merda”.