Coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades, una vintena de persones s’han concentrat aquest dissabte al matí davant de la Delegació del Govern espanyol. La protesta que ha estat convocada per Stop Maremortum ha servit per exigir que s’activi un sistema de reubicació europeu coordinat i solidari que garanteixi una acollida digna per a les persones migrants i refugiades. Afirmen que els Estats han aprofitat la crisi sanitària per blindar encara més les fronteres, un fet que ha complicat encara més l’arribada de persones refugiades a Europa, que no s’ha aturat malgrat la pandèmia.

Stop Maremortum denuncia que durant la crisi de la covid-19 els camps de refugiats de Grècia s’ha convertit en “camps de detenció, on la inseguretat física, psicològica i jurídica fan insuportable viure-hi”. També es queixen que Itàlia i Malta han tancat els seus ports als vaixells de rescat i que les poques embarcacions de salvament que segueixen al mar s’afronten a restriccions que fan gairebé impossible desembarcar la gent supervivent.

Protesta refugiats

Es queixen que des de fa dècades s’estan incomplint les obligacions públiques en matèria de protecció internacional. Per això, reclamen que s’habilitin vies legals i segures, “per preservar la vida, la seguretat i la salut global”. En aquest sentit, afirmen que la solució requereix una reubicació urgent.

“La reubicació és viable. Els mecanismes ja existeixen i tenen les condicions socials, jurídiques i econòmiques per fer-ho, només és qüestió de voluntat política”. Expliquen que Alemanya, França, Irlanda, Luxemburg, Portugal, Suècia i el Regne Unit ja han posat en marxa programes de reubicació voluntària. Per això, Stop Maremortum insta el govern espanyol i la Unió Europea que posi en marxa aquests mecanismes urgentment.