La tasca de rescat al Mediterrani de l’ONG Open Arms està en risc. El fundador de l’organització, Òscar Camps, assegura que el vaixell insígnia ─l’Open Arms─ està avariat i que no poden fer front a les reparacions que li caldrien per continuar al mar. Demana col·laboració i ajuda econòmica a la ciutadania per poder pagar-ho o bé per comprar una nau que els permeti continuar amb la feina.

Camps ha avançat a RAC1 que ja fa un dia i mig que la tripulació intenta reparar el vaixell a alta mar, en condicions adverses i amb més d’un centenar de migrants a bord. Un cop desembarquin els rescatats, hauran de continuar la reparació i vaticinen que el cost serà elevat. L’Open Arms té gairebé 50 anys i, ara per ara, no reuneix bones condicions de seguretat per continuar operant.

Segons el fundador de l’ONG, necessiten que uns 200.000 catalans donin entre 10 i 20 euros per salvar el vaixell o trobar una altra solució, com ara adquirir-ne un de nou. Les donacions es poden fer a través del web d’Open Arms.

Avariat i amb 118 persones a bord

Des de divendres, el vaixell és al Mediterrani central després d’haver fet dos rescats en menys d’un dia. El primer, en què van salvar 44 homes, el van fer sense gasolina i amb una via d’aigua, i en el segon, encara més complex, van pujar a bord 74 persones més. Ara l’Open Arms està avariat i porta 118 migrants, entre els quals 24 menors i dues dones embarassades.

Aquests dies, segons Open Arms, són els únics que estan salvant vides en aigües internacionals. Ha estat un inici de 2020 complicat per a l’ONG, i això que el 2019 ja no havia estat fàcil. L’any passat l’organització va viure una persecució política, amenaces de grans multes econòmiques, paràlisi del vaixell i moments crítics a bord tot esperant un port segur per desembarcar.