Els professionals de la salut ja parlen obertament de setena onada de la covid. Barcelona encadena quatre setmanes amb pujada de contagis i això preocupa sobretot a les residències de gent gran. Els centres demanen l’aplicació urgent de la quarta dosi de la vacuna per a les persones més vulnerables.

“El passat està sempre molt present i, per tant, sempre anem molt més amb compte. Hem de tornar de nou a prendre molta precaució”, afirma Cinta Pascual, presidenta de l’ACRA, l’Associació Catalana de Recursos Assistencials. A les residències de gent gran, però sobretot en els usuaris, la covid ha tingut efectes devastadors des de l’inici de la pandèmia. Per això preocupa l’augment de casos actual. A Barcelona ja s’encadenen quatre setmanes amb pujada de contagis i el balanç setmanal ja s’apropa als 7.000. Segons l’ACRA, de moment aquest creixement està afectant als professionals que treballen als centres, però ja estan començant a haver algunes derivacions hospitalàries més respecte dels últims mesos. I això que les precaucions als centres no s’han deixat de prendre.

La setmana vinent, l’ACRA es reunirà amb el Departament de Salut amb dues peticions concretes: l’elaboració d’un protocol per aquesta nova onada i l’aplicació de la quarta dosi de la vacuna per a les persones més vulnerables.

El pic de la setena onada, a mitjans de juliol

La secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha comparegut aquesta setmana per analitzar l’evolució de la setena onada i l’increment de casos de covid a Catalunya a causa de l’expansió de les noves variants de l’òmicron, la BA.4 i la BA.5, que actualment ja suposen entre el 80 i el 90 % dels contagis. Pel que fa al pic d’aquesta setena onada, Clara Prats, investigadora del BIOCOM-SC de la UPC, ha informat que l’escenari més favorable situa el pic en la primera setmana de juliol, però que encara està pendent d’analitzar-se l’efecte Sant Joan, que el podria endarrerir dues setmanes, amb la qual cosa arribaria entre la segona i la tercera setmana de juliol.