L’Associació Capoeira Palmares Barcelona fa 37 anys que és al Raval i hi volen continuar molts més. A hores d’ara, però, no ho tenen clar, ja que hauran de deixar l’espai que ocupen a Can Seixanta quan comencin les obres en aquesta antiga casa fàbrica del Raval. En gairebé quatre dècades han passat pel centre milers de nens i joves atrets per l’aprenentatge de la capoeira.

La capoeira combina dansa, lluita, esport, música i expressió corporal

Capoeira i valors socials

L’escola té diferents grups atenent l’edat dels participants. Acostumen a iniciar-se en aquesta pràctica als sis o set anys, però recentment, segons explica Quirze Serradell, membre de l’associació i també professor, “hem creat un per a nens a partir de dos anys a petició dels pares”. L’edat d’inici és clara, però “la capoeira la pot practicar tothom, és qüestió d’actitud”, sentencia Serradell. La capoeira “és una representació artística del Brasil però com que és una disciplina que es basa en el respecte, en l’amor al proïsme, representa una forma de poder evolucionar, de poder créixer en valors ètics com a ciutadà“.

Es basa en el respecte, en l’amor al proïsme. Representa una forma de créixer en valors ètics com a ciutadà
Quirze Serradell Llorens, Capoeira Palmares
Pel centre, en gairebé quatre dècades d’història, hi han passat milers de nens i joves

Arrelament al Raval

L’Associació Capoeira Palmares està arrelada al Raval. Forma part de la Fundació Tot Raval des que aquesta entitat es va engegar, ara fa 20 anys. L’escola des del 1985 s’ha convertit en un referent per a molts joves del barri. Serradell explica que “aquí som com una família, es creen lligams que van més enllà de la pràctica de la capoeira”.

En Lucas s’ha retrobat al Raval amb la capoeira després d’anys de no practicar-la

I per a altres també l’escola ha estat un punt per retrobar les arrels. Aquest és el cas de Lucas Estanislau de Oliveira, brasiler de naixement: “Vaig començar a portar el meu fill a l’escola i he acabat venint jo també. He recuperat la capoeira després d’anys de no practicar-la“.

Poder continuar al barri és el que volen els responsables del centre, una continuïtat que està pendent que trobin una nova ubicació quan comencin les obres a Can Seixanta. Esperen que l’Ajuntament “sigui sensible a la nostra tasca i ens ajudi a trobar un nou emplaçament“, apunta Serradell.