El projecte controvertit d’un passaport de vacunació contra la covid-19 anunciat per les institucions europees continua generant polèmica. La viròloga i experta en immunologia del Centre Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), Margarita del Val, s’hi ha mostrat contrària aquest dimecres, en una entrevista al programa ‘reset’, de betevé.
Del Val ha reivindicat, en primer lloc, que, sobre aquesta mesura de control, “opinen els ètics, però crec que també hem d’opinar els immunòlegs“. Per aquesta experta “el passaport immunitari només té sentit quan els vacunats puguin protegir les persones no vacunades“. És a dir, que abans caldria que “les vacunes protegeixin de la transmissió” de la covid-19.
El passaport immunitari només té sentit quan els vacunats puguin protegir les persones no vacunades, és a dir, quan les vacunes protegeixin de la transmissió
En cas contrari, adverteix Del Val, “les persones que s’infectin seran asimptomàtics contagiosos“, per la qual cosa no li sembla “en absolut adequat” concedir un passaport a aquestes persones que poden escampar encara més la malaltia. “Ni per a viatjar, ni per entrar a un cinema, ni per a res“, ha sentenciat la viròloga del CSIC.
“No em sembla una mesura justa”
De la seva banda, Gemma Moncunill, doctora en immunologia d’ISGlobal, també ha dit que cal “tenir en compte” el “risc” que suposa el fet que, “tot i estar vacunat, pots infectar-te i transmetre el virus“. No obstant això, ha matisat que “les primeres dades indiquen que la càrrega viral seria més baixa i transmetries menys el virus”.
Hi ha un problema més ètic: això pot promoure moltes desigualtats perquè la vacunació no és global ni accessible a tothom
Moncunill, però, també ha reconegut que el passaport immunitari planteja “un problema més ètic” perquè “pot promoure més desigualtats“. En aquest sentit, ha recordat que “ara mateix, la vacunació no és global ni accessible a tothom“, per la qual cosa “fins que no hi hagi una distribució més equitativa”, diu, “no em sembla una mesura justa“.
Objectiu: la vacunació global
Les dues expertes han defensat que l’objectiu ha de ser la vacunació global, “no només per solidaritat, sinó també per egoisme”, segons Del Val, perquè, si no, “nosaltres tampoc no estarem segurs, no podrem viatjar i es poden desestabilitzar els països més vulnerables“. La viròloga del CSIC ha afirmat que “el 10 % dels països més rics estem acaparant el 75 % de les vacunes, mentre hi ha països que no n’han rebut cap“. Per això ha manifestat el seu suport a COVAX, un projecte internacional que preveu fer arribar 2.000 milions de dosis de vacunes a 190 països per garantir l’accés igualitari a la immunització contra la covid-19.
ACNUR alerta d’un increment dels desplaçats
L’Amèrica Llatina representa el 20 % de tots els refugiats i persones desplaçades en el món. El portaveu de l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) a la zona, William Spindler, ha advertit en declaracions a ‘reset’ que, davant d’aquesta situació “ja de per sí crítica”, la pandèmia ha afectat el continent de manera “desproporcionada“. Spindler, a més, ha afirmat que “ha augmentat el nombre de persones que creuen les fronteres de forma irregular, malgrat les restriccions de mobilitat“. I ha defensat la necessitat que “els refugiats siguin inclosos en els plans de vacunació”.