L’Ajuntament de Barcelona ha iniciat els treballs per reparar d’urgència alguns dels desperfectes del Parc de Diagonal Mar, el segon més gran de la ciutat. Els veïns de la zona havien denunciat a betevé la perillositat dels elements malmesos i aquest matí treballadors municipals han col·locat la barana del pont caiguda des de feia mesos. També s’han instal·lat unes plaques metàl·liques al terra del pont de fusta per evitar possibles caigudes.

Segons el tècnic de Parcs i Jardins, Adrià Ferrero, els elements metàl·lics que s’han col·locat són provisionals i serviran per “evitar que algú prengui mal a la passarel·la”. Segons Ferrero, la reparació del pont correspon al Departament de Vialitat de l’Ajuntament i “l’actuació encara no està pressupostada”. Les planxes de color groc s’han col·locat al damunt dels llistons de fusta malmesos mentre no es reemplacen les peces desnivellades que contenen, a més, claus rovellats i sobresortits.

Les actuacions d’urgència són provisionals mentre s’aprova el pressupost per a la reparació definitiva”
Adrià Ferrero, tècnic de Parcs i Jardins

Segons l’Ajuntament, Parcs i Jardins també està executant altres tasques de manteniment al parc, com la poda de l’arbrat, en especial de les palmeres. A banda, s’ha reomplert un dels tres llacs que estava buit. Es tracta d’unes actuacions que sí estaven previstes al calendari. A més, s’ha reformat el paviment de l’àrea de gossos, on hi havia problemes de filtracions d’aigua.

També s’ha pressupostat la millora del paviment i de les rajoles del parc situades a tocar dels carrers de Josep Pla i Diagonal Mar. Alhora es repararà el llac central, just al davant del passeig del Taulat. Segons els tècnics municipals, “no es pot omplir del tot perquè té fuites d’aigua”. Tot i això, encara faltarà intervenir altres elements malmesos com els graons o les papereres rovellades que, de moment, no estan previstos.

Un parc singular, reserva de biodiversitat

El Parc de Diagonal Mar és refugi de biodiversitat des del 2021 perquè l’utilitzen fins a 156 espècies d’aus com a zona d’estada i durant els desplaçaments migratoris. Alhora, es tracta d’un espai singular ideat per l’arquitecte Enric Miralles que conté alguns elements de disseny, com ara les rajoles, que compliquen el manteniment del parc. Això és així perquè la reparació i substitució d’aquests elements són més costoses.

Per tot plegat, qualsevol reforma del parc ha de passar pel Departament de Gestió del Verd i de Biodiversitat perquè el validi. “Tot s’ha de pensar molt més i s’han de tenir en compte les èpoques migratòries de les aus“, explica el tècnic Adrià Ferrero. “Normalment, els llacs els buidem a l’hivern, quan les aus no hi són”.