anec riu besos
Foto: AMB

El Laboratori Central de Veterinària d’Algete ha confirmat un cas positiu de grip aviària d’alta patogenicitat H5N1 en un ànec silvestre localitzat al riu Besòs a Santa Coloma de Gramenet. Segons detalla en un comunicat la Federació Catalana de Caça, l’ànec va ser recollit el 28 d’agost, arran d’un brot de mortalitat d’ànecs al riu Besòs. L’exemplar va ser traslladat al Centre de Recuperació de Fauna de Torreferrussa, on es van prendre mostres per a la detecció del virus, enviades posteriorment per analitzar-les a l’IRTA-CReSA. Ja que la principal sospita de la mortalitat d’aquests ànecs era botulisme, també es van enviar mostres al LCV d’Algete per a la detecció d’aquesta malaltia.

Tot i que no és una mesura sanitària obligatòria en aquest cas, com a mesura de precaució s’han establert una zona de control de tres quilòmetres i una zona de seguiment d’entre tres i 10 quilòmetres al voltant de la localització de l’au salvatge positiva. Els Serveis Veterinaris Oficials del DACC amb la col·laboració del Cos d’Agents Rurals realitzaran visites de control a les explotacions d’aus de corral ubicades en aquestes zones per tal de comprovar-ne les mesures de bioseguretat i realitzar vigilància passiva

A més, com a prevenció es prohibeix la producció i manteniment d’aus de corral a l’aire lliure a la zona i també es prohibeix donar aigua a les aus de corral procedent de dipòsits on puguin accedir aus silvestres.

Què és la grip aviària?

La influença aviària altament patògena és causada pels subtipus H5 i H7. Provoca una malaltia de caràcter sistèmic i és extremament contagiosa, amb una mortalitat elevada en 24 hores en explotacions avícoles comercials i, per tant, pot influir de manera molt decisiva en la producció d’aus i productes avícoles d’un territori o país. Per aquest motiu, és inclosa en la llista única de malalties de notificació obligatòria de l’Organització Mundial de Sanitat Animal i en la llista de malalties de declaració obligatòria de la Unió Europea.