Durant el primer trimestre del 2020, el Servei de Convivència i d’Interculturalitat del districte d’Horta-Guinardó en col·laboració amb els centres cívics de la zona proposen un cicle de visites per diferents centres de culte del territori. L’objectiu és oferir al veïnat la possibilitat de visitar els espais per donar a conèixer la diversitat de creences que conviuen als barris de la ciutat. També es vol fomentar la diversitat religiosa i espiritual. La primera d’aquestes visites s’ha fet al centre budista Samye Dzong Barcelona, situat al barri del Guinardó.

Samye Dzong, primer centre budista

Fundat el 1977 com a primer centre budista de l’estat, Samye Dzong Barcelona és al barri del Guinardó des de fa anys. Consta de diversos espais, com una biblioteca, una oficina i, per descomptat, un temple, on es fan la majoria d’activitats, des de pràctiques budistes a meditació. El centre té un centenar d’usuaris presencials a banda dels seguidors que també té en línia. Una de les voluntàries, Fina Deumal, explica que “s’està molt tranquil també quan vens al centre i és un moment de connectar amb tu mateix”.

Els visitants que han sortit del Centre Cívic Guinardó sentien curiositat i volien descobrir realitats noves. “Soc veïna d’aquí del barri”, explica Clara Carrillo, “he passat diverses vegades per aquí i sempre m’ha atret poder visitar el centre. M’havien dit que és molt maco i m’agrada molt el tema del budisme, el ioga i tot això.” Un altre visitant, Antonio Belmonte, diu que ha vingut “per curiositat bàsicament. Conèixer noves maneres de veure el món. La veritat és que és molt interessant perquè és una versió diferent de la qual fem nosaltres per cultura.”

Pròximes visites

La visita al centre budista s’emmarca en el cicle Diversitats de Culte a Horta-Guinardó, a càrrec del Servei de Convivència i d’Interculturalitat del districte. Les pròximes visites previstes són a un espai zen, una església evangèlica i un centre islàmic.