Enyoren la Rambla del passat, carregada d’ocellaires, personatges particulars i botigues que avui serien centenàries. Aníbal Rodríguez i Mercè Canelles són un matrimoni de 91 i 88 anys que va abandonar una de les vies emblemàtiques de Barcelona perquè el seu pis no tenia ascensor. Pujar els 120 d’esglaons cada cop se’ls feia més difícil i, després d’un tou d’anys —no recorden exactament quants—, van decidir marxar.
Vivien de lloguer a la Rambla des del 1956, quan es van casar. Primer, en un habitatge de la finca número 13 i, més tard, al número 85. Allà s’hi van fer grans i, abans de traslladar-se, van intentar, amb l’ajuda d’un arquitecte, posar-hi un ascensor. Però era complicat encabir-lo a l’immoble i no es van posar d’acord amb la resta de veïns.
Ara ja fa un temps que viuen a Sant Antoni, en un sisè pis amb ascensor del carrer del Comte d’Urgell. “Aquí estem bé, però enyorem la Rambla”, reconeix l’Aníbal, i la Mercè ho subscriu; fins i tot assegura que encara ara, tot i que ha canviat, hi tornaria. De fet, mai no s’han desenganxat del tot de la Rambla i al menjador hi tenen dos grans quadres del passeig. Parlen amb nostàlgia del terrat que tenien amb vistes al mar, troben a faltar els veïns, i anar a comprar a la Boqueria.
El 75 % d’edificis de la Rambla no són accessibles
Aquest matrimoni és un exemple de l’èxode dels veïns de la Rambla un cop es fan grans per manca de pisos accessibles. L’últim estudi de Barcelona Regional i el GESOP —encarregat amb motiu de la futura reforma de la via— estima que dels 122 edificis que hi ha, un 75 % no són accessibles per a persones amb mobilitat reduïda i, a més, la meitat no disposen d’ascensor.
A banda de lluitar contra la inseguretat, el soroll i el turisme, treballar per l’accessibilitat dels habitatges és un dels reclams històrics de l’associació Amics de la Rambla. Xavier Masip, gerent de l’entitat, confirma que “la manca d’accessibilitat expulsa la gent” de la Rambla i les dades també ho demostren: l’estudi conclou que només un de cada tres habitatges de la via són domicilis habituals.