Càritas

ha presentat públicament l’informe FOESSA 2019, conegut el desembre passat, en què constatava que l’exclusió social a Barcelona se situava per sobre de la mitjana de tot Catalunya (19,4 %), amb un 24,1 %. Durant la jornada s’ha plantejat un debat sobre els indicadors d’exclusió social que hi ha, s’ha parlat sobre els factors que els generen i s’ha preguntat quines mesures s’haurien d’aplicar per corregir les desigualtats. A més, una de les voluntats de l’acte celebrat aquest dijous ha estat mostrar “la realitat que no es veu” a través de la immersió 3D amb ulleres de realitat virtual.

Una jornada per mostrar “la realitat que no es veu”

La d’aquest dijous ha estat una jornada per mostrar “la realitat que no es veu” perquè, tal com asseguren des de Càritas, en el nostre dia a dia ens creuem amb persones, vida de les quals no coneixem del tot i no sabem quina realitat social tenen. Per aquesta raó tothom qui ha volgut ha pogut sentir de prop què és l’exclusió social i les sensacions que se’n deriven. Algunes de les persones que han experimentat aquesta immersió en 3D amb les ulleres de realitat virtual han vist l’exercici “molt impactant”. D’altres, han destacat la utilitat d’aquesta eina per aproximar-se a la problemàtica social perquè és “molt vivencial”: han conegut la por, la solitud en primera persona.

La presentació de l’informe FOESSA, que s’ha fet a l’Auditori del CCCB, ha comptat amb la presència de la comissionada d’Acció Social de l’Ajuntament, Sonia Fuertes; el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat; el cardenal arquebisbe de Barcelona, monsenyor Joan Josep Omella; el cap d’estudis de Càritas Espanyola i secretari tècnic de la Fundació FOESSA, Raúl Flores, i la cap d’Anàlisi Social i Incidència de Càritas Barcelona, Míriam Feu. A continuació hi ha hagut una taula rodona en què s’ha plantejat amb quines polítiques cal afrontar les noves realitats de l’exclusió social.