Les esquerdes i la brutícia s’han apropiat del petit llac que envolta la Biblioteca Joan Miró, a la Nova Esquerra de l’Eixample. L’estany artificial està eixut des de fa anys, quan s’hi van detectar unes filtracions. Arran d’això, l’entorn s’ha anat degradant i sobre la taula no hi ha un projecte per arreglar-lo. Com a mínim ara. Pel districte, el Parc de Joan Miró haurà de ser una prioritat per al proper mandat, sobretot pel que fa al manteniment.

Estat actual de l’estany

La rehabilitació del Parc de Joan Miró hauria d’estar sobre la taula

Segons explica el regidor Jordi Martí, aquesta actuació no està prevista en el pla d’inversions per a aquests dos anys de mandat que queden, però en la seva opinió el projecte de rehabilitació s’hauria de deixar a punt perquè en el mandat que ve fos de les primeres prioritats per al districte.

Diverses instal·lacions del parc requereixen manteniment

Afegeix que és necessari preveure que ha d’incrementar el pressupost d’inversions dedicat al manteniment d’equipaments i zones verdes.

Tres projectes dels pressupostos participatius proposaven reformes al parc

En els pressupostos participatius es van presentar fins a tres projectes veïnals relacionats amb la millora del parc: canvis en l’arbrat, replantar els exemplars morts o millorar l’enllumenat o els usos que tenen diferents espais, especialment el control de gossos. Però cap d’aquestes tres iniciatives va prosperar.

Un dels projectes proposava la restauració de l’estany, però el pressupost era de 1.700.000 euros, aproximadament, mentre el topall d’actuacions era d’un milió i mig. En total, al districte s’han destinat 3.000.000 d’euros per al conjunt de projectes escollits en els pressupostos participatius.

El veïnat afirma que la rehabilitació de l’estany aturarà la degradació dels entorns

La Biblioteca Joan Miró és un conjunt arquitectònic singular

La Biblioteca Joan Miró, ideada pels arquitectes Beth Galí, Màrius Quintana i Antoni Solanas, es va inaugurar l’any 1990 i és la primera biblioteca pública de l’Eixample i també la primera de la ciutat que va ser concebuda com a tal.

L’any 2015 s’hi van fer obres de millora per tal que fos un edifici sostenible energèticament. Des del districte i Biblioteques de Barcelona són conscients de la necessitat de rehabilitar el conjunt, però caldrà buscar dotació d’inversió. De fet, quan hi hagi pressupost, està previst ampliar la biblioteca cobrint les dues terrasses que hi ha als extrems de l’edifici.​