Els Mossos d’Esquadra han detingut una organització criminal internacional que operava amb el mètode conegut com a “vishing“, que consisteix a fer trucades a particulars simulant ser la seva entitat bancària. A través d’aquestes trucades, fetes des de Sud-amèrica, els estafadors accedien als comptes de banca “online” d’on sostreien els diners.

L’Àrea Central de Delictes Econòmics de la Divisió d’Investigació Criminal del Mossos van detenir, el 16 de juliol, 11 persones com a presumptes autores dels delictes d’estafa i organització criminal. Es creu que hi ha més de 50 particulars afectats en espera de l’estudi de la documentació intervinguda.

Una operació amb especial risc sanitari per als Mossos

L’operatiu va ser especialment complex de coordinar, ja que alguns dels investigats eren portadors de la covid-19, i això va obligar a adoptar mesures addicionals de seguretat per evitar contagis durant el dispositiu.

Els Mossos van fer un total de nou entrades i registres a diferents localitats barcelonines i tarragonines.

El modus operandi del “vishing”

L’organització desarticulada hauria aconseguit estafar més de 200.000 €. El mètode de “vishing” ha servit a altres organitzacions criminals per estafar fins a 1,5 milions d’euros en ocasions anteriors.

Una vegada ja tenien control del compte corrent en línia de la víctima, posaven aquesta informació a disposició d’altres persones que feien les operacions bancàries fraudulentes, les quals consistien bàsicament en transferències cap a comptes corrents nacionals controlats pels arrestats. Finalment, un altre grup de persones, anomenats “muleros”, feien reintegraments en efectiu. Una part dels diners se’ls quedaven els responsables de l’organització i, una altra, era enviada a l’estranger.