El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, apunta que la situació epidemiològica de la cinquna onada és “molt crítica“. El govern de la Generalitat assegura que hem arribat al pic de contagis de la cinquena onada però alerta que les properes setmanes encara seran “molt complicades”. “Caldrà continuar limitant la interació social”, ha assegurat la portaveu del govern, Patrícia Plaja. La portaveu ha analitzat aquest dijous en roda de premsa la situació de la cinquena onada, juntament amb el conseller de Salut i el d’Interior, Joan Ignasi Elena.

Restriccions durant l’estiu

Plaja ha avançat que les restriccions vigents s’allargaran tot l’estiu “per minimitzar l’impacte de la covid-19 i les greus conseqüències”, ha dit. Per tot plegat, “caldrà limitar la interacció social i prendre mesures a títol individual durant setmanes”, ha dit la portaveu del Govern. En aquest sentit, durant tot l’estiu es mantindrà la restricció de 10 persones a les trobades socials. També caldrà mantenir distàncies, utilitzar la mascareta i acabar les activitats a les 0:30 h.

No obstant això, el govern no pot assegurar fins quan estarà vigent el toc de queda. “No podem fer aquesta previsió, hem volgut ser molt quirúrgics per gestionar la mesura que limita drets fonamentals, ha de ser el TSJC qui avali la mesura”, ha explicat Patrícia Plaja.

Precisament, durant la roda de premsa s’ha fet públic el veredicte de la justícia sobre la petició de la Generlaitat per allargar el confinament nocturn. El TSJC ha avalat prorrogar el toc de queda set dies més.

Un de cada 3 ingressats té menys de 40 anys

Argimon recorda que tot i haver assolit el pic de contagis, el pic a les UCI arriba dos o tres setmanes després. “Ens queden dies de molta feina, de molta tensió a primària i als hospitals”, alerta. Ara mateix, una de cada tres persones ingressades als hospitals té menys de 40 anys, i a les UCI és una de cada cinc. “Són dades que no havíem vist abans”, afirma el conseller.

Aquesta pressió assistencial està causant la desprogramació de totes les intervencions no urgents, si bé l’estiu és un període de baixa programació d’intervencions no prioritàries. Sobre les vacances dels professionals sanitaris, Argimon espera no haver-les de cancel·lar. “Intentarem, sempre que sigui possible, no tocar-les però la gran majoria de centres ja han hagut de denegar permisos“, ha assegurat. Es tracta d’una situació que caldrà analitzar centre a centre, ha afegit.

Les dades milloren a poc a poc

Tot i que la situació continua sent crítica, en paraules del conseller de Salut, aquest dimecres ha afirmat al Parlament que la cinquena onada “està de baixada” en termes de contagis i que espera poder tornar a la normalitat “d’aquí a poc”. Malgrat tot, preocupa la situació a les UCI. Segons l’últim balanç del Departament de Salut, hi ha 404 pacients crítics a les UCI per covid-19.

Feia més de tres mesos que aquest indicador no superava el llindar dels 400. De fet, des de l’1 de juliol el nombre d’ingressats a les UCI catalanes s’ha triplicat.

Ara mateix la variant delta és la predominant a Catalunya i ja representa un 88 % dels contagiats a Barcelona. Per millorar les dades és clau que avanci la vacunació.

El Govern espanyol afirma, però, que amb la variant delta la immunitat de grup no s’assolirà fins que un 80 o un 90 % de la població hagi rebut el vaccí.