Ara que l’escalada de contagis nous frena, la cinquena onada continua creixent pel que fa la pressió sanitària. Segons l’últim balanç del Departament de Salut, hi ha 440 pacients crítics per covid-19. Aquesta xifra triplica la registrada fa tot just dues setmanes, 136 pacients crítics el 7 de juliol.

L’1 de juliol, mentre els casos començaven a augmentar, hi havia 114 pacients crítics a les UCI, una xifra que no es veia des de l’agost del 2020. Un dia després, però, la xifra d’ingressats a les unitats de cures intensives va començar a créixer i des de llavors no hi ha hagut cap dia que hagi acabat amb un balanç negatiu. Dels últims dies, destaca l’increment registrat el 19 de juliol, amb 57 pacients crítics més que en el balanç anterior.

Pel que fa al conjunt d’hospitalitzacions, segons l’últim balanç del Departament de Salut hi ha 1.938 persones ingressades per covid-19 als hospitals catalans. Aquesta xifra quadruplica el balanç de l’1 de juliol (476 ingressats) i se situa a nivells de finals de febrer del 2021, quan la tercera onada de la pandèmia anava de baixada.

20 dies sense descensos a les UCI

Des del 2 de juliol les UCI no es buiden de pacients amb covid-19. És a dir, fa 20 dies que no es registren descensos en aquest indicador. En el següent mapa hem pintat la variació diària del nombre de pacients crítics per covid-19 des de l’inici de la pandèmia. Els dies en què aquest indicador s’ha reduït apareixen de color verd i els dies en què ha augmentat, en vermell. Com més clars són els colors significa que més s’apropen al 0. Així, podem veure una primera franja verda que correspon a la davallada de la primera onada, i quatre franges vermelles de diferents amplades que corresponen a les onades que l’han seguit.

La ratxa actual supera la de la quarta onada, quan es van encadenar 13 dies sense variacions negatives, però iguala els 20 dies sense reduccions de la tercera onada. La segona onada va encadenar un mes d’increments pel que fa al nombre de pacients crítics.