L’informe Tendencias globales, publicat per l’agència de les Nacions Unides ACNUR aquesta setmana coincidint amb el Dia Internacional dels Refugiats, xifra en més de 51 milions el nombre de refugiats, de desplaçats protegits per l’agència i de sol·licitants d’asil. El 2012 n’eren 45 milions. El 50% d’aquests refugiats són menors de 18 anys, el 46% són adults (de 18 a 59 anys) i el 4% en tenen més de 60. Pel que fa als països de procedència, són afganesos, siris i somalis els qui més han hagut de deixar obligadament casa seva.

El país que més refugiats acull és el Pakistan, al davant de l’Iran o el Líban. I és que el 86% són acollits en països en vies de desenvolupament. Pel que fa a Espanya, segons dades del mateix informe, hi ha 9.251 refugiats a tot el territori.

A Barcelona, la companyia de teatre El Teatro di Nascosto ha instal·lat un camp de refugiats al solar del carrer de l’Encarnació, conegut com el Jardí del Silenci. En aquest espai s’ha representat una performance protagonitzada per actors d’arreu del món que simbolitzaven l’arribada dels refugiats a l’exili. Amb missatges en diferents idiomes escrits pels mateixos actors, expressaven els desitjos per a aquells que no tornaran mai al seu país o que s’han hagut de separar de la família i de l’entorn més proper.

D’aquesta manera han volgut recrear un camp de refugiats per fer-los visibles. Aquest acte s’emmarca en el Dia Internacional dels Refugiats, que va ser divendres, 20 de juny.