520.000 vehicles sortiran entre avui i demà de l'àrea metropolitana, una operació sortida que es preveu especialment complicada. Per minimitzar el risc es desplegaran més de 3.200 agents dels mossos a les carreteres catalanes i es faran prop d'un centenar de controls d'alcoholèmia. JOAN JOSEP ISERN, director del Servei Català de Trànsit "L'únic que podem demanar és màxima precaució, màxima atenció, no abaixar la guàrdia. Prudència, sensibilitat i sobretot un gran sentit de la responsabilitat pels nostres conductors i conductores per un pont que és realment difícil i que esperem i desitgem poder acabar-lo sense víctimes mortals." Una prudència que des del Departament d'Interior també reclamen per al vespre de dilluns, una nit de revetlles en què tradicionalment es gira feina per als serveis d'emergència. Enguany, la festa coincideix amb la vaga dels Bombers de la Generalitat, que protesten per l'augment de la jornada laboral. Des del Departament d'Interior, però, asseguren que l'aturada no afectarà la nit de Sant Joan perquè s'han decretat uns serveis mínims suficients. RAMON ESPADALER, conseller d'Interior "Equilibra bé el que és un servei essencial amb el dret de vaga, que són dues coses que s'han d'equilibrar pensant en els ciutadans i pensant, evidentment, en aquells funcionaris que tenen perfecte dret constitucional de fer aquesta vaga." Des del cos de bombers, en canvi, consideren que s'està vulnerant el dret a la vaga i per això ja han anunciat que recorreran judicialment contra el decret de serveis mínims. Segons diuen, només podran fer vaga entre vuit i 10 persones al dia a tot Catalunya. LEANDRE ALLARDET delegat de CCOO de Bombers "Hem de fer vaga a tot l'horari laboral i hi ha un horari laboral que és el que ens ha imposat que és on no ens deixa fer vaga, amb la qual cosa el resultat final és que pràcticament no podrem fer vaga." Tot i l'aturada, els bombers fan una crida a la calma i asseguren que NO quedarà cap foc sense apagar. Segons el pla previst pel govern, aquest estiu hauran de fer tres jornades de guàrdia més de les previstes. Els sindicats dels bombers, però, reclamen que NO se'ls incrementin els dies de treball i que els diners amb què els pagaran les hores extres es destinin a contractar més personal.

La revetlla de Sant Joan coincideix aquest any amb l’inici de les vacances escolars i amb un pont de quatre dies, dos factors que, segons el Servei Català de Trànsit, faran que la mobilitat sigui complicada, especialment en carreteres costaneres com l’AP-7, la C-31 o la C-32. Per evitar accidents, els Mossos d’Esquadra desplegaran 3.264 agents a tot Catalunya i s’instal·laran 92 controls d’alcoholèmia preventius. Des del Servei Català de Trànsit han fet una crida a la “prudència, sensibilitat i sobretot un gran sentit de la responsabilitat pels nostres conductors i conductores per un pont que és realment difícil.”

Revetlla amb vaga

La nit de Sant Joan és, segons ha explicat el director general de Protecció Civil, Jordi Aurich, una de les nits en què es reben més avisos al centre de control d’emergències, juntament amb cap d’any. Enguany, la revetlla coincidirà amb la vaga dels Bombers de la Generalitat, però tant els sindicats del cos com el Departament d’Interior han assegurat que no afectarà el servei. Treballaran 696 bombers, una xifra que, segons el conseller d’Interior, Ramon Espadaler, “equilibra bé el que és un servei essencial amb el dret de vaga”.

Des dels sindicats dels Bombers, però, critiquen la manera com s’han fixat aquests serveis mínims i ja han anunciat que recorreran judicialment contra el decret. Consideren que s’està vulnerant el dret a la vaga perquè, segons diuen, només en podran fer entre 8 i 10 persones al dia a tot Catalunya.

Els Bombers de la Generalitat han convocat una aturada indefinida en protesta contra l’increment de la jornada laboral. Segons el pla previst pel govern, aquest estiu hauran de treballar tres dies més dels previstos, amb una jornada de 10 hores. Pels sindicats, però, la solució a la manca de personal és una altra de ben diferent. Reclamen que els diners amb què els pagaran les hores extres es destinin a contractar més personal.

Evitar accidents

Entre els protagonistes de la nit de Sant Joan hi ha també els petards i la pirotècnia, uns elements amb els quals cal anar amb compte per evitar danys personals i forestals. Des de Protecció Civil recomanen comprar-ne només a centres autoritzats, fer cas de les mesures de precaució indicades als embolcalls i no fer foc ni encendre petards a menys de 500 metres de zones forestals.