La direcció de la UB planteja una reestructuració integral que inclourà la reducció a la meitat del nombre de facultats i departaments del campus. La mesura l’ha presentada el rector de la UB assegurant que és la prioritat del seu mandat després d’encarregar una auditoria interna que ha detectat grans diferències de mides de les facultats. “La facultat més gran representa 12 vegades la més petita”, ha explicat Ramírez. El projecte, ara encara en esborrany, vol posar fi a les duplicitats i aconseguir que els professors puguin dedicar més hores a la docència i la investigació. Ramírez ha assegurat que s’eliminarà una de les principals queixes dels professors, que és la d’“omplir papers”. Amb la reforma se’ls alliberarà de les tasques de gestió, que passarà a fer-les el personal d’administració del campus. El projecte preveu classes de formació perquè els administratius s’adaptin a les noves tasques. El rector ha llançat un missatge als qui diuen que la reestructuració comportarà destrucció de llocs de treball i ha assegurat que no es tocarà la plantilla: “No sobra personal, fins i tot si fem bé la reforma ens pot faltar gent.”

“La proposta no és una imposició”

La reforma, diu Ramírez, “no és una imposició, és oberta i admet un espai de participació”. El rector ha assegurat que estudiaran noves propostes que puguin millorar la que s’ha presentat aquest divendres: “Demanem que hi hagi un debat amb arguments de la comunitat universitària.” També ha garantit que els sindicats participaran en el procés de reforma.

Fusions de facultats

La proposta planteja la fusió de les facultats d’Odontologia i Infermeria, Matemàtiques amb Física, Filosofia amb Filologia, Belles Arts amb Biblioteconomia i Geologia amb Biologia. Amb aquesta reestructuració el campus universitari repartirà els estudis en nou facultats: Ciències Naturals i de la Vida, Dret, Economia i Empresa, Ciències i Enginyeria, Farmàcia i Nutrició, Arts, Humanitats i Socials, Medicina i Ciències de la Salut i Psicologia.

La reforma, en números

Per fer efectiu el trasllat de facultats s’hauran d’invertir uns 13 milions d’euros. Segons la UB, la fusió preveu un estalvi de 620.00 euros (eliminació de duplicitats, complements acadèmics, etc.). També s’ha previst un increment d’ingressos provinents dels alumnes estrangers valorats en 2,7 milions d’euros, que podran revertir en fons per a la investigació, entre d’altres. La UB calcula que l’impacte econòmic net de la reforma serà positiu i se situarà al voltant dels cinc milions d’euros. Aquest és el primer esborrany d’una reforma que haurà de passar per diferents processos de participació amb els òrgans i representants de la universitat. Si finalment s’aprova, la Generalitat hi haurà de donar el vistiplau.