Les dones de la Marina ja poden anar una mica més tranquil·les pel carrer gràcies a Espais liles, una iniciativa única a la ciutat. L’ha posat en marxa la taula de dones del barri i compta amb la col·laboració dels comerciants de la zona, les escoles, el Punt d’Informació i Atenció a les Dones i el Centre d’Informació i Recursos per a Dones. L’objectiu és erradicar la violència masclista i posar fi a la sensació d’inseguretat que tenen les dones quan caminen soles pel carrer.

12 comerços del barri ja s’hi han adherit

De moment 12 establiments del barri ja llueixen el distintiu d’espai lila. Són llocs lliures de violència masclista on les víctimes poden refugiar-se i rebre l’atenció oportuna per part dels botiguers, que també s’han format per saber com han d’actuar en cada cas. “No sabia ni on dirigir-me ni que hi havia punts d’ajuda. No sé què hauria fet si hagués vist un cas així. Suposo que hauria trucat als Mossos”, explica Maribel Martínez, una de les comerciantes de la zona.

La sensibilització a les escoles, fonamental

Espais liles no és només un projecte adreçat als comerciants, també arriba a les escoles. Durant els darrers mesos, la taula de dones, en col·laboració amb tots els centres d’educació de primària públics del barri i els instituts Domènech i Montaner i Montjuïc, ha fet tallers per sensibilitzar l’alumnat sobre les desigualtats de gènere. Tot aquest treball s’ha materialitzat en un recull de dibuixos, contes i còmics que s’han editat en el llibre ‘Projecte Espais liles: Els barris liles de la Marina’.

La col·laboració dels alumnes de secundària en aquest projecte ha anat molt més enllà. Ells també són els responsables del logotip que representa la iniciativa i que ja penja dels establiments del barri adherits.

Orígens i futur d’Espais liles

Espais liles neix de les marxes exploratòries que es van fer a la Marina el març del 2017 i de la jornada comunitària “Dones i espai públic”. En aquestes activitats les dones van manifestar la por que tenien quan passaven per determinades zones del barri i la necessitat de conscienciar el veïnat de la necessitat de construir un barri lliure de discriminacions per raó de gènere. Però encara queda molt per aconseguir-ho. Per això, ara la Taula de Dones de la Marina vol ampliar la formació als instituts i fer arribar els espais liles a més comerços i equipaments del barri.