La segona mediació per evitar la vaga d’educació dijous, 16 de maig, s’ha tancat sense èxit en no arribar a cap acord. El sindicat majoritari, USTEC-STEs, ha dit després de la reunió que ha mantingut aquest dilluns que “el departament no ha portat cap proposta”. Amb aquest fracàs en les negociacions, es manté la jornada de protesta, que fa una crida a tot el professorat de primària i secundària dels centres públics a aturar-se aquest dijous.

Abans de començar la mediació els representants sindicals han valorat positivament la presència del responsable d’un càrrec del Departament d’Educació, ja que denuncien que divendres —la primera mediació i que també va acabar sense acord— no hi havia “ningú amb capacitat negociadora” a l’altra banda de la taula.

Les reclamacions

Els sindicats han deixat clara la línia vermella imprescindible per desconvocar la vaga: la necessitat, asseguren, de restablir el curs 2019-2020 l’horari lectiu anterior a les retallades i que és de 18 hores a secundària i 23 a primària. Aquesta és la mesura irrenunciable i els sindicats xifren la inversió necessària: calen 45 M € i esperen que la partida s’aprovi en la reunió del Consell Executiu.  A banda tenen altres reclamacions: la reducció de les ràtios, l’increment de la plantilla en 7.000 docents i el compromís que no es tancarà cap centre públic.

USTEC-STEs, el sindicat majoritari de l’ensenyament, assegura que el servei és molt pitjor que abans de la crisi: “El pressupost és de 250 milions menys que el 2010, hi ha més alumnat i pràcticament la mateixa quantitat de professorat”. Aquest ultimàtum fallit dels sindicats té un precedent: la tancada dels sindicats al Departament d’Educació per pressionar el govern Torra.