(ACN) Vuit militants d’Arran s’han assegut aquest dilluns al banc dels acusats per suposadament participar en els aldarulls d’una manifestació l’1 de maig del 2016 a Barcelona, que va posar fi a destrosses de diversos establiments comercials i pintades a les parets, pel qual la fiscal demana tres anys de presó i 15 mesos de multa. Els vuit joves, que només ha respost les preguntes dels seus advocats, han negat els fets davant el jutge. Durant la primera sessió de la vista oral han declarat també tres agents dels Mossos d’Esquadra que van participar en les identificacions dels joves. Precisament aquest procés ha estat criticat per Arran i la defensa dels nois, que consideren que es van fer a través de ”fitxers policials il·legals” per la qual cosa qualifiquen el judici de ”polític i ideològic”.

Set dels vuit encausats han defensat, en el judici, que no havien participat en aquests fets, ni els havien encobert, així com que tampoc no havien estat mai identificats per la policia ni detinguts per cap altre delicte. Només un d’ells ha reconegut haver estat jutjat per un delicte de faltes que va acabar amb l’absolució. Les defenses dels acusats han centrat l’interrogatori en aquestes qüestions ja que els membres d’Arran denuncien que les identificacions no es van fer durant la manifestació sinó a través de les imatges, la primera, i a través de relacionar les persones a partir de les imatges de videovigilància.

La primera sessió del judici, que ha tingut lloc aquest dilluns, ha comptat amb el testimoni de tres agents de policia. Un d’ells, el que va dirigir la instrucció, ha explicat que la manifestació no havia estat comunicada a l’administració competent i que es va detectar com un grup dels assistents en protegia un altre per poder tapar-se i actuar ”encaputxats”. L’agent ha relatat que les identificacions es van fer després de visionar les imatges enregistrades per les diferents càmeres de seguretat i a través del sistema informàtic de la policia i a partir de fotografies extretes de les xarxes socials, tal com li ha fet explicar la defensa.

La fiscal els acusa de delictes d’ordre públic pels quals demana tres anys de presó per a cadascun d’ells, i una multa de 5.400 euros per un delicte de danys, a més d’una indemnització per Movistar de 9.650 euros, pels desperfectes que s’hi van produir. El ministeri públic considera que els vuit acusats van actuar per fer un cercle al voltant dels encaputxats perquè aquests poguessin actuar i no poguessin ser identificats.

Suport als encausats

Un grup de persones s’ha concentrat davant l’Audiència de Barcelona a primera hora d’aquest dilluns per donar suport als joves. En declaracions als mitjans, la portaveu d’Arran, Adriana Roca, ha assegurat que es tracta d’un ”judici polític” i que les identificacions a través de fitxers policials responen a una ”persecució ideològica” d’unes persones que es porten a judici per defensar ”els drets col·lectius de la classe treballadora, per organitzar-se i per ser militants”.

L’advocat d’una part d’aquests joves, David Aranda, ha qualificat de ”bastant preocupant” el cas dels vuit militants perquè considera que és un ataca a la llibertat de manifestació i ideològica. Considera també que la pena que es demana és ”del tot desproporcionada” i creu que respon a la voluntat de fer que ”la gent s’ho pensi dues vegades” abans de participar en manifestacions.

La candidata a l’Ajuntament per la CUP, Anna Saliente, i la diputada Maria Sirvent, així com Vidal Aragonès, també han donat suport als encausats.