El Gremi de Restauració de Barcelona i l’Associació Professional de Venedors de Premsa de la Rambla han expressat el seu malestar amb el projecte de reforma de la Rambla presentat aquest matí. Les dues entitats han dit també que demanaran l’accés a l’expedient complet de l’adjudicació de contracte a kmZERO per remodelar la via.

Ho fan perquè no confien en la transparència d’aquest procés, que demanen es posi “en quarantena”. Segons restauradors i venedors de premsa, no s’han complert les bases del concurs, especialment en el punt que fa referència a la consulta necessària amb la ciutadania experta. Tots dos grups s’han sentit exclosos d’aquest procés i es pregunten quines opinions s’han tingut en compte.

D’altra banda, restauradors i quiosquers critiquen la suposada reducció de les taules de les terrasses i els quioscos en un 25 %. Una xifra que no ha compartit el govern municipal, però que es va filtrar en alguns mitjans de comunicació. Aquesta reducció afectaria, segons expliquen, a prop de 100 taules i quatre quioscos de premsa.

“La turismofòbia, com a punt de partida”

Restauradors i venedors de premsa han volgut fer èmfasi en la seva oposició al projecte de kmZERO perquè entenen que no respon els problemes reals de la via. “No compartim el punt de partida, que creiem que es basa en la turismofòbia”, ha assegurat el president del Gremi de Restauradors, Roger Pallarols. A més, Pallarols, ha reivindicat la necessitat de no reduir “activitats econòmiques legals”, sinó combatre els que, assegura, són problemes reals. Uns problemes que les entitats no han detallat, però que asseguren han exposat per escrit a l’empresa encarregada de fer la remodelació. Una propostes que, diuen, no han obtingut mai resposta.

El que sí han destacat ha estat la idea d’eliminar la figura dels captadors a la Rambla perquè consideren que no contribueix a donar-ne una bona imatge i l’allunya de l’altre objectiu: convertir la via en una zona d’excel·lència.

Amics de la Rambla: “cal un millor manteniment i perseguir l’incivisme”

Una altra de les reaccions ha arribat de la mà d’Amics de la Rambla. En un comunicat, l’entitat demana a administracions, comerciants, veïns i partits polítics “no ajornar els problemes que té la Rambla“. Segons l’entitat, les principals demandes per al passeig són “tenir una especial cura en l’aspecte físic del carrer i de tots els elements presents a la via pública, en la neteja i en la seguretat”.

El PDeCAT reacciona a la reforma de la nova Rambla

La candidata del PDeCAT a l’alcaldia de Barcelona, Neus Munté, ha reclamat a Colau que “faci participació de veritat asseient-se a parlar amb tothom” en referència a la proposta de reforma de la Rambla. Munté ha explicat que la Rambla és un dels carrers “més emblemàtics” de la ciutat però que en els darrers tres anys, amb Colau governant, el passeig “s’ha anat degradant”.