La Sala d’Apel·lacions, formada pels magistrats Francisco Monterde, Miguel Colmenero i Alberto Jorge Barreiro, ha de resoldre en base els arguments de totes les parts. Les defenses dels líders sobiranistes han argumentat que no van incomplir la llei i que són innocents. Els únics que han assistit a la vista són Jordi Turull i Carme Forcadell que al final han pogut intervenir de forma breu. En el cas de Turull ha remarcat que se sent pres polític i ha denunciat que Llarena el va enviar a la presó just l’endemà del discurs d’investidura. En aquest sentit, el seu advocat Jordi Pina ha facilitat a la sala el programa de Govern i ha demanat que “el repassin” perquè la voluntat és trobar “ponts de diàleg” amb el govern espanyol.

Pel que fa Carme Forcadell, segons la seva advocada Olga Arderiu, ha retret a la fiscalia que mantingui la petició de presó argumentant que va permetre el debat al Parlament de diverses resolucions, tot i l’advertiment del TC. Segons Arderiu, “això no passa a cap país democràtic”. Ha insistit que el vot de l’expresidenta del Parlament “no va ser decisiu” i ha recordat que a la cambra “els que introdueixen propostes de resolució són els grups parlamentaris i que els que decideixen són el Ple o bé la Mesa, que és un òrgan col·legiat”.

Turul, Rull, Oemva, Bassa i Forcadell fa 46 dies que estan a la presó. En el cas de Turull, Rull, Romeva i Bassa ja hi havien estat un mes i van quedar en llibertat provisional el 4 de desembre després de pagar una fiança de 100.000 euros cadascú. Pel que fa Carme Forcadell, només va passar una nit a la presó d’Alcalá-Meco mentre feia efectiu el pagament de 150.000 euros de fiança.

Llarena obre la porta a rebaixar l’acusació a sedició o conspiració a la rebel·lió

El jutge Pablo Llarena ha rebutjat els recursos de reforma que Carles Puigdemont i 22 investigats més van presentar contra l’ordre de processament. D’aquesta manera, Llarena confirma que els envia a judici pels delictes de rebel·lió, malversació de fons públics i desobediència.

En la interlocutòria, manté l’acusació per rebel·lió perquè, diu, concorre el requisit de violència, tot i que per primera vegada ha obert la porta a què es pugui rebaixar l’acusació als delictes de conspiració a la rebel·lió o  sedició. També afirma que les dades que li va lliurar recentment el Ministeri d’Hisenda coincideixen amb els indicis de malversació de fons públics que té recollits en la investigació contra els membres del Govern.

Proposen incorporar Salvadó i Jové a la causa per rebel·lió

El Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona ha remès un escrit al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena perquè sotmeti al seu criteri la possibilitat d’incloure en el delicte de rebel·lió Josep Maria Jové i Lluís Salvadó, detinguts el 20 de setembre de l’any passat. Segons el magistrat Juan Antonio Ramírez Sunyer, ambdós acceptaven plenament la possibilitat que per aconseguir la independència “calguessin actes de violència”, pel fet d’haver d’acudir a la via unilateral. Josep Maria Jové va ser secretari general del Departament d’Economia i Hisenda i Lluís Salvadó, secretari d’Hisenda del govern de Carles Puigdemont. Tots dos són diputats d’ERC. El jutge Pablo Llarena ha remès la petició a la fiscalia perquè es posicioni.