El partit d’ultradreta VOX ha presentat una querella criminal al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el president del Parlament, Roger Torrent, i tres membres més de la Mesa, Josep Costa, Eusebi Campdepadrós i Alba Vergés. Els acusa de desobediència i prevaricació per haver admès a tràmit la reforma de la Llei de la presidència, tot i els advertiments del Tribunal Constitucional.

El Parlament va debatre i aprovar la reforma de la Llei de la presidència el 4 de maig, després que Junts per Catalunya va registrar la petició per poder investir Carles Puigdemont a distància. Pel partit d’ultradreta VOX, Torrent i els tres membres de la Mesa han desobeït les directrius que va donar el Tribunal Constitucional abans d’admetre a tràmit un recurs del Govern espanyol. L’alt tribunal va decretar, com a mesura cautelar, que només permetria la investidura de Puigdemont si era presencial i si el jutge Llarena li donava permís per assistir-hi.

A banda d’aquest advertiment, VOX també considera que han desobeït l’informe desfavorable del Consell de Garanties Estatutàries i dels lletrats del Parlament, cosa que qualifica d’encara “més greu la actitud prevaricadora i desobedient”. El president del Parlament ha reaccionat a la presentació de la querella i diu que referma “el compromís amb el lliure debat parlamentari, la dignitat de la cambra i la llibertat d’expressió”.

El partit d’ultradreta demana amb “caràcter urgent” al TSJC la detenció i l’empresonament sense fiança de Torrent i els tres membres de la Mesa del Parlament pels delictes de desobediència i prevaricació. A més, sol·licita, com a mesura cautelar, que es prohibeixi qualsevol acte, ple, sessió o reunió en què se sotmeti a votació i/o aprovació i execució de la Llei de la presidència. Aquest dimarts s’ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) just abans que Mariano Rajoy reunís de forma extraordinària el Consell de Ministres per impugnar-la.