El jutge considera que l’ordre d’allunyament evitarà “mals majors” a la mesquita del carrer del Japó, que a finals d’aquest abril es va presentar al barri. Els fets es remunten, almenys, al març del 2017 quan el centre de culte va patir diversos atacs vandàlics presumptament per part de membres de la formació d’extrema dreta Democracia Nacional. Gràcies a la investigació policial i al visionament de les càmeres de seguretat del local, se’ls va poder identificar fent pintades a les persianes amb missatges contra la religió islàmica o fent-se fotografies amb símbols en contra la mesquita.

La fiscalia, a instàncies d’un dels responsables del centre de culte, ho va denunciar. Del cas se n’han fet càrrec el Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona que està investigant set membres de Democracia Nacional, entre els quals el màxim responsable del grup, pels suposats delictes de coaccions, incitació a l’odi, violència i discriminació. Ja els ha citat a declarar i ara, com a mesura cautelar, els ha prohibit apropar-s’hi a menys de 300 metres. Una ordre que han de complir mentre duri la instrucció del cas i no hi hagi sentència.

Tampoc poden comunicar-se amb els responsables del centre i, a més, s’ha ordenat el tancament de diversos perfils que tenen a les xarxes socials, com Facebook, Twitter i IVOOX. Considera que “han estat utilitzades com a mitjà per la difusió d’idees que justifiquen l’odi a la comunitat islàmica a través dels quals es consumarien els delictes de provocació a la discriminació, a l’odi o la violència contra grups per associacions per motius racistes, antisemites o altres referents a la ideologia, religió o creences”.

L’ordre d’allunyament, una garantia de convivència per la mesquita i part dels veïns

Tant els responsables del centre de culte com la Xarxa 9 Barris Acull valoren positivament les dues mesures cautelars que ha acordat el jutge.  Consideren que ajudaran a millorar la convivència perquè allunyaran el discurs de l’odi del barri. El vicepresident de la mesquita, Abdelazziz Abdel, demana respecte als veïns. Jordi Foix, de la Xarxa 9 Barris Acull, remarca que la presència de grups d’extrema dreta va aguditzar el conflicte.