Una vintena d’associacions veïnals del districte de Nou Barris s’han unit per demanar que la biblioteca de les Roquetes porti també el nom de l’activista cultural Rafa Juncadella, mort ara fa dos anys. Juncadella va ser un gran defensor de la cultura i el dret a l’educació.

Jucandella estava molt vinculat al barri de les Roquetes, on participava en diverses iniciatives d’activisme social i cultural. És per això que els veïns han demanat al districte i al Consorci de Biblioteques de Barcelona en un escrit que sigui precisament un equipament cultural, com ara la biblioteca del barri, el que porti el nom de Rafa Juncadella.

“Sense cultura no es pot ser lliure”

Pilar Guillén, de l’entitat Agermanament Nou Barris – Boris Vega explica que Juncadella “va viure per la cultura i per donar-la a la gent més pobre i més humil. Per ell la cultura era una eina de canvi i de mobilització“, reconeix. De la seva banda, Lourdes Ferrando, de l’Arxiu Històric de Roquetes – Nou Barris, assegura que tothom quan pensa en el Rafa pensa en la seva frase “sense cultura no es pot ser lliure”.

Rafel Juncadella
L’històric activista cultural va morir el febrer del 2019

La trajectòria de Juncadella va començar a Nicaragua, com a sacerdot i professor d’alfabetització a l’escola de Paolo Freire. Quan va tornar a Barcelona, el 1977, va penjar els hàbits i va començar a donar classes a l’escola d’adults Freire. Precisament, per promocionar aquests cursos que va crear una de les fires d’entitats més populars de Barcelona, La Cultura va de Festa.

“Tothom pot ensenyar alguna cosa, ningú no és ignorant”

Al barri va impulsar projectes com la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements, en la qual els participants ensenyen i aprenen sense cap intercanvi monetari. Des d’aquesta entitat promovia el Festival Sopes del Món i va popularitzar un altra de les seves màximes, “tothom por ensenyar alguna cosa, ningú no és ignorant”.

Però més enllà de la cultura, Juncadella es va implicar en nombroses reivindicacions socials com ara la demanda de soterrament de la ronda de Dalt pel seu pas per Roquetes o les millores a l’atenció primària del districte.