"Aquí tenim la sopa de tots. Escudella barrejada contra les retallada. I sopa de calcio contra los deshaucios." Amb l'humor que caracteritza aquest festival, els organitzadors han volgut un any més manifestar el seu malestar amb les retallades que pateix un districte en el qual la crisi està ofegant moltes famílies. Aquest any també estan indignats amb el govern del districte perquè els volia fer canviar el text del full de mà de la jornada perquè el trobaven massa reivindicatiu. Els organitzadors es van negar a canviar-lo i finalment han optat per assumir les despeses de la impressió dels exemplars que han fet en una copisteria del barri que els ho va deixar a preu de cost. LOURDES PONCE, Xarxa 9Barris Acull "I aleshores aquest any hi ha moltes sopes cabrejades i també i curiosament hi ha moltes sopes de sobre. Sobre de Bárcenas o de sobre de qui sigui." Aquest Festival de Sopes del Món arriba a la desena edició amb la participació d'una vuitantena de sopes dels cinc continents. Totes les receptes les podeu trobar a la pàgina web de l'entitat. Unes sopes que començaven a bullir des de primera hora del matí i que tenen l'objectiu de fomentar la convivència entre els veïns. TERESA DEL HOYO "La cosa està que una vegada tinguis el caldo talles totes les coses talladetes, la carn, i després posar tapioca i ou dur rallat. És la sopa de festa típica de l'Alto Aragón." FATIMA ENNAHI "Es una sopa típica de mi país, de Marruecos." NIOLLAS IZQUIERDO "Ingredientes básicos como yuca, malanga, ñame y plátano macho." Una festa gastronòmica reivindicativa que, com cada any, ha arribat amb ganes de gresca.

La Xarxa d’Intercanvi de Coneixements de Nou Barris

i la Xarxa 9 Barris Acull han organitzat aquest diumenge la 10a edició del Festival Sopes del Món. Els participants, la majoria veïns, veïnes i entitats del barri del Verdum, s’han aplegat carregats d’olles i condiments fins a la Via Júlia per cuinar sopes per a tots el gustos, passant per les receptes més tradicionals fins a les més originals, com la sopa de cacauets.

Enguany, el festival ha esta precedit per una polèmica entre els organitzadors i l’Ajuntament de Barcelona. Els organitzadors havien decidit que, en aquesta edició, el full de mà inclogués un text reivindicatiu, amb el títol ‘La poció màgica de la resistència’, en contra de les retallades del govern. L’Ajuntament es va negar a pagar-ne el cost perquè considerava que el contingut de l’imprès no estava justificat. Els veïns no es van fer enrere i en van assumir ells mateixos els costos d’impressió gràcies a l’ajut d’una petita impremta i fent menys exemplars que anys anteriors.

En el desè festival de Sopes del Món, s’han preparat i degustat fins a 80 tipus de sopes diferents fetes amb receptes provinents dels cinc continents, fins i tot d’Oceania. Una de les novetats d’aquesta desena edició ha estat la sopa dels Estats Units. Els participants al festival, que s’ha convertit en una cita anual a Nou Barris, podien optar entre portar la sopa feta de casa o fer-la in situ en una carpa amb fogons i olles grans cedides per les entitats organitzadores.

Tot i la pluja, la jornada ha estat amenitzada per una batucada, l’actuació d’un grup de blues i representacions de circ per als més petits.