Els veïns de Vallcarca ja fa temps que treballen per recuperar els solars buits del barri, mentre no s’inicia el projecte urbanístic de la zona. Planten verdures i creen zones d’esbarjo on abans hi havia cases i negocis que es van enderrocar. Des de fa quatre anys també es cultiven vinyes i es fa producció de vi del barri. El nom: Ungles Negres, el vi de Vallcarca.
Un centenar de ceps
El Parc Autogestionat de les Vinyes, al carrer de la Farigola, és un dels solars que els veïns han donat vida i en els que es pot fer producció ecològica. Des de fa quatre anys hi ha vinyes, ara hi ha 100 ceps i l’any vinent se’n plantaran un centenar més. Amb el raïm que neix d’aquí s’ha pogut fer vi, com que la producció és petita s’ha fet amb l’ajuda de raïm provinent de les mares d’aquestes vinyes que estan entre el Priorat i el Montsant.
Denominació d’Origen No Vallcarca
El vi de Vallcarca és de Denominació d’Origen No Vallcarca. “Diem DON Vallcarca, perquè has de tenir terres i has de fer la bodega, l’has de tenir a la zona, llavors aquests requisits els complim, després fem el mateix que ells i portem una mica més de raïm per acabar d’omplir. Petita crítica a les Denominacions d’Origen, fins a quin punt protegeixen o donen unes garanties d’alguna cosa”, explica l’Alejandro Ferri, qui va començar amb la idea d’arrelar les vinyes al barri i fer un vi propi.
Ungles Negres, un vi jove
La collita del 2018 va permetre elaborar 140 litres de vi. L’Ungles Negres es fa en bidons que es remenen a mà, d’aquí ve el seu nom, ja que durant un mes, les mans es teixeixen del color del vi. Diu Ferri que “el 2018 ens va sortir molt bé, diem que tenim el millor vi del món, però bé això, com no el deixem provar és fàcil. És 100 % syrah tot el que hi ha, no fem servir barrica, intentem que conservi molt bé la fruita, se li diria jove”.
Sense comercialitzar
El vi de Vallcarca no es comercialitza, hi ha poca producció i només s’ha pogut provar entre el veïnat que ha organitzat algun tast. D’aquella tirada guarden ampolles, n’obren alguna cada sis mesos i asseguren que amb el temps, el vi va millorant. Ara, les condicions al Parc de les Vinyes són més aptes, ja que abans hi havia rates i s’havia de vigilar i protegir els ceps, ara gràcies a la feina de neteja del col·lectiu Desenruna hi ha menys rosegadors en aquests espais que havien estat durant molt de temps abandonats, però ja amb una flora pròpia.
Per aquest any, tenen perspectives positives i esperen una bona collita el setembre. Tot apunta que podria ser una bona anyada.